Clark-Pleasant Middle School

Clark-Pleasant Middle School is part of a two-phase building project for students in grades 5 through 8. The first phase accommodates 1,600 middle school students in grades 7 and 8, while also providing the core support spaces for a future 5th and 6th grade intermediate school addition in this rapidly growing school district.

The project’s design features a student friendly “Main Street” corridor running the length of the building, and providing easy access to the three 2-story classroom wings, the media center, physical education spaces, cafeteria, and a large group instruction room. The three attached classrooms wings serve to break the building into three smaller schools within a school, with each wing having its own bold accent color introduced into wall paints, carpet, terrazzo flooring, and ceramic wall tile, to assist with way-finding. Designers focused on bringing in an abundant amount of natural light into as many spaces as possible. Wall treatments were kept simple and light in color to brighten spaces. The focus then shifted to floor patterning where designers saw an economical opportunity to make a big and bold impact by introducing the accent colors into the design.

Promise Road Elementary School

The school is divided into two distinct wings. The primary wing houses 6 kindergarten rooms and 10 first and second grade classrooms while the secondary wing houses 13 third through fifth grade classrooms. Within each wing, classrooms are arranged to allow for grade separation with each grade occupying an individual corridor. This reduces the number of students in each corridor, improving circulation, congestion, and noise while providing maximum flexibility for future additions and changes.

The media center, art lab, cafeteria, and computer lab are located in the center of the building, making them easily accessible from each of the classroom wings. A stage opens to the cafeteria, LGI, and gymnasium allowing various sized audiences to be accommodated. The administration area is located at the front of the building, adjacent to the shared spaces for maximum accessibility.

The building uses a state-of-the-art geothermal system with daylight harvesting to reduce operating costs. All classrooms have controlled daylight, wireless technology, interactive presentation technology, and sound enhancement systems. The total project cost was delivered through a design-build delivery method over the course of 17 months.