HealthNow New York

Buffalo, New York
Built on the landmark site of the Buffalo Gas and Light Company, the design for the new HealthNow New York building incorporates a historic façade while creating a healthy and sustainable 21st Century corporate headquarters.

Prominently located next to the New York Niagara Section Thruway on an abandoned brownfield site, the largest building in 20 years in Buffalo helped encourage economic development in the area. The design utilizes an 1859 stone façade to maintain historic preservation of the site’s past while incorporating a curved glass curtain wall. The curtain wall not only offers magnificent views of Lake Erie, but its southern exposure provides a valuable component of the building’s sustainable design.

The north, east, and west façades are a detailed colored architectural precast concrete with large window openings, recalling brick waterfront warehouses.  The entry plaza reflects the shifted city grids of the waterfront and downtown. The building is set back from the thruway, allowing the site development of a landscaped “greenway”, and screening a 1,500-car employee parking structure with an enclosed employee pedestrian bridge connection.

Sustainable design features include the development of an urban brownfield site; the southern glass curtain wall with low-e glazing and sunscreens with motorized shades and light sensors for solar control, day lighting and views; energy efficient mechanical and electrical systems; and the use of “green” building materials and construction practices.

Project Details

Location
Buffalo, New York
Size
468,000 sf
LEED Certification
Certified LEED Silver