Goodman Campbell Brain and Spine

Goodman Campbell Brain and Spine is a leading neurological healthcare provider. With a presence at major health institutions throughout the Indianapolis area, their newest office is their first stand-alone location. Seeing this as an opportunity to express their trusted brand through the use of space, they tapped long-time partner, CSO, for the job.

Upon entering the building, staff and clients are greeted with a 2-story dimensional wall and unique light sculpture, directly contrasting with an otherwise sleek and minimal lobby. It is immediately clear that this space is not a typical healthcare environment. Continuing into the first floor patient area, patients see a materiality not often associated with healthcare: diffused light art installations, clean white quartz, and black metal accents are paired with a textured carpet and wood accents to create a space that, despite its modernity, is warm and welcoming to all.

The exam area is laid out in an easy-to-navigate circular traffic pattern. As patients enter this area, they first see the checkout desk and its identifying feature: a stunning image of brain neurons which has been enlarged so much that the look could be mistaken for marble.

Upstairs, the reception area also sports a unique and beautiful installation. This time, a wood-and metal sculpture grabs your attention. It undulates against the wall, conjuring a spinal cord. Across the waiting room, patients can catch a glimpse of a companion piece: a spine-like light fixture hanging above a staff-only conference space.

Staff spaces are designed to the same standard as the patient-facing spaces. A social hub on each floor contains upscale casework and the warmth of a wood ceiling. The second floor social hub includes a dramatic upholstered bench. Both spaces provide respite from the staff’s naturally stressful jobs.  Throughout, CSO’s interiors team focused on creating a space that felt curated and filled with art, similar to how staff and patients might curate their own art collections at home. By making a space that feels both forward-thinking and welcoming, CSO’s interiors team was able to express Goodman Campbell’s own approach to healthcare.

Gateway Hancock Health

CSO conducted extensive visioning sessions with administrators, doctors, nurses, community members, and others in order to capture the spirit of Hancock Regional Health (HRH) and the people who would use this new campus. It was very apparent that the residents were in need of community-gathering place that would provide options for walking and biking along with spaces to hold meetings and events.

Phase I of the project is the Gateway Clinic, which provides urgent care, imaging services, and a lab. Using the data gathered during the visioning sessions, the design team developed a concept for a single waiting room to support all services, with views of the existing forest on the property. The waiting area breaks the healthcare mold and offers café and lounge seating, encouraging patients to work or play while waiting for their appointments.

The idea for this café-lounge waiting area became the backbone of the design and drove the architecture from the inside out. Working closely together, interior designers and architects were able to create a building that prioritized the needs of the community, patients, and employees without sacrificing efficiency or design aesthetic.

Medical Office Building

CSO worked closely with the clinic’s administration to design a building that would provide a new home for the clinic, administrative areas, and a pharmacy.

The overall clinic layout is focused on limiting steps for the clinical staff while still maintaining a patient flow that is easily observed by staff. Treatment rooms allow patients to control lighting and audio/visual features while undergoing treatment. The design also successfully responds to check-in/check-out procedures, with a focus on efficient use of space. Administrative areas are predominately located on the second floor to provide a distinct separation between administrative and clinical staff. A communicating stair not only links the first and second floor, but it also serves as a sculptural element and, via overhead skylight, allows an abundance of natural light to penetrate into the interior of the first floor.

The exterior façade is a mixture of natural stone, masonry, and metal shingles with curtainwall accenting the large conference space on the second floor. An artistic glass tile feature wall extends from the façade to further enhance visual interest on the exterior. A sleek, modern employee break room opens up to a large outdoor dining/gathering terrace designed to accommodate a wide variety of staff functions.

Union Associated Physicians Clinic

This $18.5 million, 129,517 square foot clinic includes over 100 exam and procedure rooms. UAP provides services such as radiology; cardiology; ear, nose, and throat; urology; pulmonology; gynecology; endocrinology; surgery and internal medicine. The building consists of a structural steel frame with exterior brick masonry, embedded insulated precast concrete panels, and a curtain wall system. In addition to the functions that support patient care, the interior build-out includes a conference center and a pharmacy. This was a design-build project in partnership with Garmong Construction.

Medical Structures

Medical Structures, LLC has a unique approach to constructing specialized imaging facilities for healthcare clients throughout the United States. They have perfected a turnkey approach using modular structures, built to their clients’ specifications in an indoor facility in Northern Indiana. The company has standard configurations that consist of a single structure. In certain instances, the client’s needs call for a customized solution that enables Medical Structures to build and transport several modular units and install them adjacent to each other to create the client’s desired size and configuration.

Medical Structures LLC has commissioned CSO to work with them on the planning and design for multiple customized solutions. For each of these projects, CSO has assisted in developing the design to accommodate modular construction and overall integration of the modality needs.

St. Thomas Medical Center

The Jasper Medical Office Building includes a four-operating room ambulatory surgery center, an imaging suite, exam rooms, and facilities for the nearby Memorial Hospital and Health Care Center just south of the project site.

In keeping with the goals for the project, the building is LEED Certified for Core and Shell. CSO’s design included tenant guidelines for tenants to design and build towards LEED certification.

Sustainability and energy savings, resulting in LEED certification, were achieved through a number of initiatives, including but not limited to sustainable site development, solar orientation, integrating solar shading devices, increasing thermal insulation in the walls and roof, using high-efficiency glazing types, reducing overhead lighting levels where applicable, using low VOC materials, and by using materials extracted & manufactured within a 500-mile radius of the site.

The first level includes Memorial Hospital’s Outpatient Surgery Center and Outpatient MRI Suite as well as medical offices. The second level consists of medical office space, on-site physical therapy including aquatic therapy, and a chapel. A blend of brick, glass, and metal composite material panels, the building’s design is a modern twist on the nearby Memorial Hospital building.

IU Arnett

CSO was responsible for the design of the shell and core areas of this new medical office building, designed to house primary healthcare offices for Indiana University Health Arnett Internal Medicine providers, Riley Physicians Pediatrics and Family Medicine.

The building provides spaces for an x-ray room, a CT scan and MRI, 3 mammography rooms, 5 ultrasound rooms, 35 exam rooms, 3 treatment rooms, an urgent care facility and Riley Physicians Pediatrics.

The project team included representatives from the owner, developer, and multiple designers.

St. Joseph Medical Office Building

This project ensured that a network of medical offices are directly connected to the hospital at all levels to provide a better care experience for patients, visitors, and providers. The offices provide a wide range of medical services, from primary care and sports medicine, to imaging services, rehabilitation, and acute specialty care. 136 parking spaces are provided in a below grade parking structure. The project was designed using sustainable design principles and is certified LEED Gold.

St. Francis Projects

St. Francis Medical Office Building I

Total Square Footage: 100,000

The four-story building is connected to the St. Francis Hospital South Campus by an enclosed walkway at ground level. Office space is leased to a variety of medical practices, including the St. Francis Hospital Physical Therapy Clinic.

 

St. Francis Medical Office Building II

Total Square Footage: 144,415

A four-story medical office building was designed for speculative tenants. The exterior of the building was developed to be compatible with the original medical office building. The exterior materials are architectural precast and aluminum store front.

 

St. Francis Medical Office Building Plainfield

Total Square Footage: 22,077

The Plainfield location was designed for both St. Francis physicians and speculative tenants. The project establishes a neighborhood presence for St. Francis and, as such, was designed to harmonize with the residential neighborhood and create a buffer from the commercial corridor.

 

St. Francis Medical Office Building U.S. 31 & Southport Rd.

Total Square Footage: 20,000

This location accommodates both St. Francis physicians and speculative medical tenants. The building occupies a prominent site at the intersection of U.S. 31 and Southport Rd. and is the first two-story variation on the architectural themes common to other St. Francis Health Centers.

 

St. Francis Medical Office Building Franklin & Southport Rd.

Total Square Footage: 22,000

Like other St. Francis Health Centers, this building utilizes a smaller massing and residential forms to harmonize with the neighborhood context.