Hall Place

Hall Place is an urban mixed-use block at the southwest corner of 18th Street and Illinois Street in Indianapolis, providing housing opportunities within the rapidly developing IU Health District.   Taking the place of an existing surface parking lot, this project for Arrow Street Development consists of 308 apartment units in an 11-story building, with 13 Townhomes along Hall Place facing west, and a small amount of retail space at the ground level.  3-Stories of structured parking occupy the base behind the façade, and there is a 4th level resident amenity terrace wrapped on three sides by the apartment tower.

Arrow Street had requested an exterior design that is timeless, ordered, and traditional in character, detail, and massing.  Masonry runs full height from the ground to the parapet, with architectural detailing breaking down the scale in regular bays across three distinct but thematically related facades.

It is to be located across the street from “Wesley Place”, another Arrow Street project designed by CSO.  Together these projects will contribute to an enhanced vitality in this rapidly changing area.

Pure Development Headquarters

The Pure Development Headquarters project has been designed to provide this very dynamic, design-oriented development partner with office space that would be reflective of their very modern design philosophy and their highly collaborative business approach. Their new midtown Carmel, Indiana headquarters embraces a new, post-pandemic model for workplace design, which supports concentrative modes of work, interactive/social modes of work, and a variety of collaboration and meeting functions to be outfitted with state-of-the art IT & AV capabilities. The building’s architectural expression shall utilize a very distinctive and modern palette of warm, natural stone and wood finishes, brought together with steel and glass and very straightforward, thoughtful detailing. Construction is expected to begin in the fall of 2022.

Carr Workplaces – Embarcadero

The design of Carr Workplaces Embarcadero embraces the rich architectural history found in San Francisco. Extracting design and color inspiration from the city’s Mission Dolores and its famed Painted Ladies, the design is vibrant but warm and features unique installations directly inspired by these architectural gems. It’s varied and colorful design welcomes people of all ages to work together, eat together, and relax together.

IU Health Medical Campus Hospital

Indiana University Health plans to transform its downtown medical campus by expanding its footprint and building a new $1.4 billion hospital. An eight-block expansion will add 44 acres to the existing campus, while consolidating IU Health’s two Indianapolis hospitals into a new state-of-the-art facility. As a member of the core project team, CSO is providing project management services for the new hospital building.

The new hospital will combine adult services into one location and further IU Health’s vision of creating a new model of care, delivered in a more cost-efficient, accessible, and convenient way. By consolidating Methodist Hospital and University Hospital, IU Health is able to eliminate costly duplication of services. The new facility will include more than 500 private patient beds and a full service outpatient center. With an anticipating opening in 2026, the new IU Health Hospital will serve the community for generations to come.

The core project team consists of a joint venture, CURIS Design, made up of CSO, BSA LifeStructures, and RATIO Architects. As CURIS Design, the three firms will ensure that the new IU Health campus is a distinctive, resilient healthcare space that serves the Indianapolis community efficiently, effectively and sustainably.

The Collegiate at Lincoln

The upscale, 313-unit, 799-bed community will offer a mix of fully-furnished 1,2,3,4, and 5-bedroom apartments. It will feature luxury amenities, including a clubhouse with a large community kitchen, game and study lounges, an entertainment & media area, plus an extensive exterior courtyard & pool deck with grilling stations, tables, lounge areas and fire pits.

The first floor of the building will promote a walkable, vibrant, human scale, pedestrian-oriented streetscape with detailed paving patterns, canopies, and street trees, enlivened with 10,000 square feet of leasable retail space and leasing offices.

The exterior design of the structure was developed with materials and punched window openings to compliment the adjacent Haymarket District, while also expressing the diversity of the modern residential living unit types within. The varying offsets in the building’s façade planes and heights serve to effectively break up the mass of the building to create a more vertical emphasis and more pleasing proportions for the large structure.
The palette of exterior finish materials will also compliment the historic neighborhood while expressing its current time. The top of the building contributes to the skyline of downtown Lincoln with a distinctive, yet restrained modern interpretation of the historic cornices found in the adjacent Haymarket District.

National Desert Storm and Desert Shield Memorial

The National Desert Storm and Desert Shield Memorial is a new national monument that was approved by Congress and President Obama (HR 503) June 2014 to be built in Washington DC.  The National Desert Storm and Desert Shield War Memorial Act authorized the National Desert Storm Memorial Association, a 501(c)3 organization, to establish a commemorative work on federal land in the District of Columbia to commemorate and honor those who, as members of the Armed Forces, served on active duty in support of Operation Desert Storm or Operation Desert Shield. The Association has been led by a dedicated group of veterans from most branches of the military since 2011. In March of 2017, President Trump signed legislation authorizing the memorial’s construction to be within Area I. Then, in June of 2018, the site at 23rd & Constitution was approved by the Commission of Fine Arts and the National Capital Planning Commission, placing the memorial in very close proximity to the Lincoln Memorial and the Vietnam Veterans Memorial.

CSO has been an official partner of the project since its beginnings in 2012, preparing the first conceptual design for the project, working pro bono from 2012 to 2016. CSO is honored to have remained involved in the project throughout the subsequent site selection and concept design phases, due to our ongoing dedication and commitment to this historically important project.

Stay tuned to see how the design evolves!

SEP Corporate Headquarters

SEP (Software Engineering Professionals) is a local software company with a national footprint. When faced with the challenge of creating a new “forever home” for their headquarters, SEP and Pure Development turned to CSO. The design team worked with key stakeholders to capture the essence of SEP and marry it with the natural environment of the site. Key architectural features, such as the random rhythm of the façade’s vertical lines, mimic the complexity, order and rhythms found in nature. The rhythm also contributes in specific ways to the interior environment – enhancing collaborative spaces, piquing curiosity, and inspiring ingenuity. The natural assets of the site are leveraged through the strategic placement of interior walls, the framing of views, and the selection of an intentionally restrained material palette.

SEP’s unique brand is on display throughout the design. Designers found inspiration and drew a connection between the view-accenting architecture and the company’s preferred style of work: scrum. In this approach, employees apply large numbers of post-its to walls. The shape of a post-it on a wall mimicked the shape of the building footprint, and designers used this connection to influence key design features. Upon arrival visitors will notice an artful series of back-lit metal tabs peeling from a feature wall. This artistic expression pays homage to the scrum process while serving as a subtle branding component. The design team further embraced the holistic design approach by crafting one of a kind furniture pieces from timbers sourced from the SEP site.

The unapologetic blend of nature and technology is evident within the new SEP headquarters. Today’s technology infuses a sense of hustle, and SEP challenged this notion by embracing a more tranquil environment that fosters collaboration and nurtures new ideas.

Hotel Nickel Plate

The new Hotel Nickel Plate brings a high-end, boutique hotel experience to downtown Fisher’s Nickel Plate District. Hotel Nickel Plate will include 116 rooms, with a full-service restaurant on the first floor and access to the Nickel Plate Trail – formerly the site of the Nickel Plate Railroad. The hotel’s design draws inspiration from the historic railroad and features black brick with limestone accents. The 5-story hotel will be part of the Tapestry Collection by Hilton, which combines a boutique hotel experience with the reliability of the Hilton brand.

220 N. Meridian

Located just north of Monument Circle, this commercial high-rise will set a new standard for mixed use development in downtown Indianapolis. This exciting update to an existing building in downtown Indianapolis includes a new primary entrance for businesses and residents of the building. The new entry facade will be constructed of ultra-clear structural glass. The project includes designs for an updated lobby, the addition of a leasing office, and new first-floor retail space. Also included in the project are plans for developing sixteen floors of residential space and amenities including rooftop terraces and a rooftop pool.

Ivy Tech Community College – Columbus

A new main building for Ivy Tech’s Columbus campus is designed to reinvigorate the campus, while adding to Columbus’ modern architectural legacy. The new building will give students and faculty a more engaging and collaborative 21st century learning space. Classrooms will be structured for project-based learning, with reconfigurable classrooms to promote collaboration. The project is sponsored by the Cummins Foundation Architecture Program, who selected IwamotoScott Architects as the Design Architect. Ivy Tech Community College hired CSO as their Architect-of-Record. The new building will replace the aging Poling Hall in the Columbus AirPark.

Deer Creek Elementary School

The design of this new two-story K-4 elementary builds on concepts from CSO’s design of Southeastern Elementary School. While programming for this new school with HSE administrators, principals, and faculty, the design team determined the previous school design was a resounding success and very few enhancements were recommended for improvement. Daylighting and views, visibility, flexible furniture, classroom extensions, and multiple types of learning spaces are still key elements of the inquiry-based learning environment created.

Each learning neighborhood includes six studios (classrooms) and a central shared activity commons that is large enough for the entire neighborhood to gather. Also included in each neighborhood is a small STEM lab/kitchenette, three small group rooms, and three sets of student restrooms. Outdoor courtyards, patios, and rooftop terraces help bring the outdoors in and provide additional opportunity for extending the classroom outside.

Adjacent to the learning neighborhoods are instructional spaces for art and music along with a language/global studies/resource studio The close proximity between the neighborhoods and the enrichment areas provides the possibility of a flex classroom should a grade level size fluctuate and need an additional classroom.

The most central point in the building is the Discovery Center (Media Center) and support spaces. A large, two-story open area draws students into the space with various zones for gathering and reading as well as providing space for media production.

Velocity 65 Building 3

CSO’s design for the first three speculative buildings incorporates angled, perforated cladding to create a sculptural entry façade. Velocity 65 Building 3 is a 711,975 square foot speculative distribution facility with modern logistics and warehouse technologies. The facility features a 40’ clear height, 71 docks, 2 drive-in doors, and a 55’ x 50’ typical bay size.

CSO also designed Building 1, a 721,050 square foot distribution facility and Building 2, an approximately 908,000 square foot distribution facility.

Homestead High School

Over the last several years the administration at Southwest Allen County Schools (SACS) began to dream about making major changes at Homestead High School (HHS). Primarily a single story building, students struggled to travel from one side to another during passing periods and there were few spaces able to facilitate informal student interactions or collaborative group work.

CSO was brought on board with local architect MKM and educational consultant Brain Spaces to begin programming and planning for the future Homestead. Extensive meetings with students, staff, parents, and community members quickly revealed immense support for changes at the high school and a desire for the building to better represent and support the students who walked its hallways. The design team collaborated to maximize the amount of new space to be constructed while leveraging portions of the existing facility to reach the desired program requirements.

The resultant design will include a new two story academic wing, large student commons, 3,000 seat completion gym, and 990 seat performing arts center. Nearly 400,000 sf will be added on to the existing high school before razing roughly 350,000 sf of existing structure. The remaining 300,000 sf will be extensively renovated ensure the ‘new’ building has the same look, feel, and function throughout.

Completing a project of this scale while keeping the existing building operational during construction will be a complex task requiring continued coordination between SACS, HHS, the design team, and the construction manager. The phased addition, renovation, and demolition is set to occur from July 2020 through December 2024. Once complete Homestead High School will finally have space to educate students for generations to come.

North Residential Neighborhood New Residence Hall

Ball State University’s Education Living Learning Community will provide a new home for over 500 students. Located in the North Neighborhood Development of campus, the building is comprised of two residence towers, containing a community of 250 students per tower. Student rooms are mostly double configuration, with a mix of single and ADA compliant rooms per wing. Each floor contains approximately 27 rooms, including one Resident Assistant room. Bathroom facilities are arranged in four groups per typical floor, containing shared lavatory space and private toilet/shower compartments. Each residential floor of each tower has a dedicated lounge and kitchen space.

A central connector between each tower houses shared facilities such as laundry, group study, lounge, fitness center, mail, and administrative office spaces. Included in this two-story connector is a large multi-purpose room for the community, as well as designated Living-Learning maker spaces for Education. This connector acts as the main entry to the complex. This project was designed in collaboration with Hanbury.

Terre Haute Convention Center

Through collaboration of the Vigo City and County governments, as well as the Vigo Convention and Visitor’s Bureau, the Terre Haute Convention Center project is taking shape in order to promote positive, long-term economic and fiscal health and the growth of Vigo County.

The project scope involves a new, 40,000 sf convention center with 18,000 sf of meeting space and 22,000 sf of support space. A 12,000 sf ballroom will hold up to 900 people. The project will also include 650 parking spaces in two parking structures and is proposed to be connected to existing and future hotels on site.

Noblesville High School Stadium

Growing enrollment and an increased demand for space to accommodate the district’s athletic programs led to the need for a new multipurpose stadium. This new facility will eliminate Noblesville’s issues of overcrowding at the district’s current stadium. The facility includes 50-percent more seating than the district’s current stadium along with locker rooms, practice fields, athletic training space, concessions, and restrooms. The stadium will be equipped with enhanced lighting and broadcast technology capabilities.