Carr Workplaces – Convergence

At the outset of the project, the Purdue Research Foundation partnered with Carr Workplaces to create a building unlike any other on Purdue University’s campus. This building was planned to serve as a catalyst for idea exchanges and idea incubation. The vision included entrepreneurs, established Fortune 500 companies, university faculty and students all converging in a single location. “Convergence” evolved as the concept.

The space includes 68 private offices, drop-in workspaces, meeting rooms, and event space on the first two floors of the center. The project included the design of the building’s public spaces along with the space for Carr Workplaces.

Upon entering the building, visitors are entrenched within the convergence ecosystem. Collaboration spaces including: community tables, informal lounge settings and private conference rooms surround the dynamic 2-story atrium. The artfully woven lighting above the atrium is symbolic of the idea exchange concept and serves as a subtle branded component. The balance of exposed structural steel elements and refined details speaks to the synergy between “Boilermakers” and corporate partnerships.

The Carr space continues the subtle color story of the atrium, and reimagines it as bold patterns and strategic color blocking. A neutral foundation of the iconic Purdue “black and gold” translates to steel and wood, and enables bright blues, oranges and greens to take center stage.

The artwork contributes seamlessly to the dynamic color integration, and reveals another layer of the complex design. Carefully curated art reminds users of the rich Purdue University heritage, and their contributions to Agriculture, Aeronautics, Engineering and Space Exploration.

A diverse assortment of work settings allows users to tailor the space to meet their needs. The incorporation of neighborhood plazas places the opportunity to collaborate at the user’s doorstep. Both formal and informal settings support this exchange and further the opportunity to choose. Strategic circulation paths facilitate impromptu exchanges, and are designed to encourage wellness.

Convergence is where private industry is strategically located at Purdue University’s front door. It is an incubator for innovation. As Purdue states, it is “where ideas will be turned into discoveries and global challenges translated into innovations and impact.”

Forty540

Forty540, a speculative office building, was developed as Phase I of a two-building master-planned office park. The 5-story building includes expansive, interrupted floor plates of over 40,000 square feet, allowing for maximum flexibility and minimal disruption of interior space planning for large tenants while still maintaining common area efficiencies for small and mid-sized tenants. The building design includes high performance clear floor to ceiling glass to maximize visibility while minimizing solar heat gain within the building.

CSO’s interior designers worked with the owner to provide a lobby design that capitalizes on the concept of using the public area as an integrated community space. A social gathering lounge directly off the lobby provides space to meet, relax, and play. The finishes from the lobby stretch seamlessly into the lounge to create a connection and remove perceived barriers, thus breathing life into the lobby as well. A variety of seating options welcomes visitors and encourages them to utilize the space to meet their needs.

The architectural design reinterprets the classic base, middle, and top composition of commercial/public buildings in a more contemporary aesthetic. The exterior precast concrete skin uses three different colors and textures transcending from dark at the bottom to light at the top. The majority of the façade is composed of floor to ceiling punched windows, but incorporates sections of vertical precast panels and glass curtain wall to accent the main entrance and corners of the building.

LDI, Ltd.

Recognizing that an up-to-date work environment would be a tool to help them enhance their culture and attract top talent, LDI hired CSO to guide them through a cultural shift to energize the office. Their goal was to provide an environment that facilitates interaction, collaboration, and the use of technology.

The interior design team at CSO led visioning sessions to determine the project’s guiding principles and interviewed representatives from each department to determine staff, work-flow needs, growth, and goals.

The interior design and corporate branding pay tribute to the rich heritage of the company in subtle ways such as the incorporation of the “Lacy Knot” in the pattern of a suspended ceiling and a custom conference table. Additionally, the design includes a new staircase to connect their two floors of office space. The stair features custom sculptural details to pay homage to the company’s history in the corrugated paper industry and milestone dates. There are a multitude of details that the design team was able to incorporate into the final design through careful research, in-depth visioning, and interview sessions with the client.