Basketball Locker Room

Upon the successful completion of the Simon Skjodt Assembly Hall addition project, the Indiana University Athletic Department discovered an opportunity to enhance an area of underutilized space within the building. The space located under the lower bowl was being utilized for storage, back of house restrooms, and various ancillary needs. With direct access to the basketball court, it made sense to reclaim this space as game day locker rooms, a players lounge, shower/restrooms, and coaching conference spaces – all of which did not previously exist within the facility.

After early discussions with the University it became apparent this space needed to be on par with many of the universities IU competes with for talent. The current coaching staff indicated that, while the space needed to be improved, there was also a strong desire to have it be modest. Above all requirements, the space needed to speak to the rich history of Indiana University Basketball with an eye to the future.

In order to meet the goals for the project, the design team incorporated wood, limestone, and back painted glass as the foundation of the finish palette. These finishes would serve as a clean backdrop to the iconic branding components found in the furnishings and implemented throughout the design. The overall composition created the motivational and energetic space required to attract new athletes, while reminding them of the honor involved in representing IU.

In a press release, Coach Archie Miller stated, “As a program we want our players to experience the best of the best, and as we took inventory on how we wanted to do things as a new staff, one of the things we really approached was a new area for our team and creating an environment that is cutting edge and second to none. I think that’s what we have been able to create here.”

Simon Skjodt Assembly Hall

When Indiana University set out to improve the iconic Assembly Hall, they prioritized the preservation of the original aesthetic while challenging the design team to develop a bold, yet respectful expansion that closely aligned with the architectural character of the original structure. Contextual influences drove a design solution that integrated the new addition into the existing structure holistically with a reverent architectural expression that closely relates to the original.

A new atrium space allows views between the entry and main concourse. This is the center of the new space and features a reinvented version of Athlete’s Hall and a panoramic window allowing views into the arena. The new arrival area supports existing traditions while offering a space for new traditions, events, and ceremonies to take place. The new entry is conveniently located, and visible escalators create a clear and efficient means for moving spectators through the space into the arena. A new Box Seat Club offers an exceptional viewing experience of events. CSO collaborated with SmithGroup to complete this project.

CSO subsequently completed the Roberts Family Indiana Basketball Team Center and Mark Cuban Center for Sports Technology located within Assembly Hall.

Dr. Don Shondell Practice Center

The Dr. Don Shondell Practice Center is a new building located adjacent to Worthen Arena which is home to the Ball State University Cardinal’s basketball and volleyball teams. The main area of the facility provides a new practice gymnasium and includes two, full-sized NCAA-compliant basketball and volleyball practice courts. The facility is accessible from Worthen Arena to provide access to existing locker and restroom facilities.

The connector between the two buildings has two levels. The main level provides an exterior entrance to the Practice Center with access to the courts and space for a team room with tiered seating, a training room, and courtside storage space. The second level aligns with Worthen Arena’s concourse level where there is access to two new meeting rooms that overlook the new practice courts.

The namesake of the facility, Dr. Don Shondell, established an impressive legacy as a men’s volleyball coach as well as the founder of the volleyball team at Ball State University.

Riverview Health Stadium

Westfield Washington Schools’ new 177,800 square foot multi-purpose stadium project included a new synthetic turf football field and 10-lane running track; three-level press box; new building for locker rooms, storage, concessions, and team/classroom space; and new home and visitor bleachers.

The stadium seats 5,000 people: 3,500 on the home side and 1,500 on the away side. The first floor of the 1,300 square foot press box features windowed areas with counter space for press overlooking the football field, a large conference room, and restrooms. The second level has an identical floor plan but incorporates bar-height tables for guests to overlook the field, and the third level is an open-air space for press and guests to get a birds-eye view of the field from the rooftop.  Additionally, the project included a brick concession building, restroom building, spirit shop, and locker buildings for the visiting and home teams.

Homestead High School

Over the last several years the administration at Southwest Allen County Schools (SACS) began to dream about making major changes at Homestead High School (HHS). Primarily a single story building, students struggled to travel from one side to another during passing periods and there were few spaces able to facilitate informal student interactions or collaborative group work.

CSO was brought on board with local architect MKM and educational consultant Brain Spaces to begin programming and planning for the future Homestead. Extensive meetings with students, staff, parents, and community members quickly revealed immense support for changes at the high school and a desire for the building to better represent and support the students who walked its hallways. The design team collaborated to maximize the amount of new space to be constructed while leveraging portions of the existing facility to reach the desired program requirements.

The resultant design will include a new two story academic wing, large student commons, 3,000 seat completion gym, and 990 seat performing arts center. Nearly 400,000 sf will be added on to the existing high school before razing roughly 350,000 sf of existing structure. The remaining 300,000 sf will be extensively renovated ensure the ‘new’ building has the same look, feel, and function throughout.

Completing a project of this scale while keeping the existing building operational during construction will be a complex task requiring continued coordination between SACS, HHS, the design team, and the construction manager. The phased addition, renovation, and demolition is set to occur from July 2020 through December 2024. Once complete Homestead High School will finally have space to educate students for generations to come.

Noblesville High School Stadium

Growing enrollment and an increased demand for space to accommodate the district’s athletic programs led to the need for a new multipurpose stadium. This new facility will eliminate Noblesville’s issues of overcrowding at the district’s current stadium. The facility includes 50-percent more seating than the district’s current stadium along with locker rooms, practice fields, athletic training space, concessions, and restrooms. The stadium will be equipped with enhanced lighting and broadcast technology capabilities.