Gateway Hancock Health

CSO conducted extensive visioning sessions with administrators, doctors, nurses, community members, and others in order to capture the spirit of Hancock Regional Health (HRH) and the people who would use this new campus. It was very apparent that the residents were in need of community-gathering place that would provide options for walking and biking along with spaces to hold meetings and events.

Phase I of the project is the Gateway Clinic, which provides urgent care, imaging services, and a lab. Using the data gathered during the visioning sessions, the design team developed a concept for a single waiting room to support all services, with views of the existing forest on the property. The waiting area breaks the healthcare mold and offers café and lounge seating, encouraging patients to work or play while waiting for their appointments.

The idea for this café-lounge waiting area became the backbone of the design and drove the architecture from the inside out. Working closely together, interior designers and architects were able to create a building that prioritized the needs of the community, patients, and employees without sacrificing efficiency or design aesthetic.

Cummins Seymour Technical Center

The new Cummins, Inc. Seymour Technical Center was designed as the Global Headquarters for High-Horsepower Design and Engineering. The 2-story office addition includes workspace and collaboration areas, a dining facility and social hub, new entrances, and a security and training pavilion for the engine plant. The building design is a bold expression of Cummins’ engineering prowess and its proud history of designing, manufacturing, and distributing the finest, most powerful engines in the world. The main entrances incorporate dramatically cantilevered steel canopies, which are reminiscent of Columbus, Indiana’s iconic red suspension bridge. The office building’s exterior was designed with an advanced engineered skin, incorporating an exterior daylighting and shading system. Each of the primary exterior façades has been purposefully designed to respond to its specific and unique solar orientation.

Cummins wanted to “bring the office into the plant, and the plant into the office.” Highly durable and raw industrial materials such as corrugated steel panels, polished concrete, and wood slats fastened to exposed metal studs were incorporated throughout the office environment. These same materials can be found on the plant floor, and therefore subtly reinforce the connection. The engine assembly and finishing process was carefully examined early in the design process with the goal of informing the final design. Elements of the manufacturing process are on display in the office area through the incorporation of design features such as the compound curves and finish found on powder-coated steel benches which mimic the sleek lines of the engines.

Highly flexible, ergonomic workspace solutions and state-of-the-art audiovisual collaboration systems allow the engineers to tailor how and where they work. A variety of flexible meeting rooms, focus booths, soft seating areas, and social hubs are available to accommodate the changing needs of their workforce and promote interaction, collaboration, and engineering innovation.

The Cummins Seymour Technical Center does more than provide much needed space for engineering staff – it uplifts their work force in beautiful spaces and is an inspiring reflection of Cummins’ proud tradition of world-class engineering.

Charles W. Brown Planetarium

The addition of the Charles W. Brown Planetarium replaced existing facilities in the Cooper Science complex. The planetarium features state of the art projection technology to enhance the teaching capabilities of BSU’s Astronomy Department. The instruments housed within the facility are a hybrid combination of both optical and digital projectors. This combination of old and new technology provides a wide ranging capability to not only display the sky but also to project animations and interactive digital information to augment the optical projection.

In keeping with BSU’s goals for the project, the architectural vocabulary and materials mimic that of the original building.

To replicate the silence of outer space, the building shell had to be capable of excluding all external low frequency noise sources such as emergency vehicles on their way to the nearby Ball Memorial Hospital. To accomplish this, a combination of grouted masonry walls and a cast-in-place concrete dome are utilized. Interior walls are acoustically isolated from the building shell to isolate the theater from outside noise.

To complete the near silent environment the mechanical system was designed utilizing sound deadened ductwork to deliver low velocity air above the perforated projection dome. All mechanical systems are heavily isolated to prevent the transmission of both sound and vibration to the structure. Any vibration of the structure would significantly degrade the quality of the projection on the skydome.

The facility provides unique teaching capabilities to the Department of Astronomy and an unparalleled opportunity to the University and surrounding community to learn about our universe.

HealthNow New York

Prominently located next to the New York Niagara Section Thruway on an abandoned brownfield site, the largest building in 20 years in Buffalo helped encourage economic development in the area. The design utilizes an 1859 stone façade to maintain historic preservation of the site’s past while incorporating a curved glass curtain wall. The curtain wall not only offers magnificent views of Lake Erie, but its southern exposure provides a valuable component of the building’s sustainable design.

The north, east, and west façades are a detailed colored architectural precast concrete with large window openings, recalling brick waterfront warehouses.  The entry plaza reflects the shifted city grids of the waterfront and downtown. The building is set back from the thruway, allowing the site development of a landscaped “greenway”, and screening a 1,500-car employee parking structure with an enclosed employee pedestrian bridge connection.

Sustainable design features include the development of an urban brownfield site; the southern glass curtain wall with low-e glazing and sunscreens with motorized shades and light sensors for solar control, day lighting and views; energy efficient mechanical and electrical systems; and the use of “green” building materials and construction practices.

The Avenue

The design for the Avenue includes three structures on one site. The main building parallels 10th Street and includes 21,000 square feet of retail space on the first floor.

Apartment amenities and community features include modern apartments fully equipped with black, stainless-steel appliances, walk-in closets and spacious patios and balconies; a fitness center; a saltwater swimming pool with an outdoor kitchen and grill; Internet café, media room, and business center with several study areas.

This 4-story, 76 unit, wood frame apartment building has a concrete and steel podium structure constructed between two buildings. The second building is a 4-story, 48 unit, wood frame apartment building with slab on grade construction. The third building is a 4-story wood frame building consisting of approximately 3,500 square feet of amenity space on the first floor and 6 units (3 flats, 3 townhomes) constructed within the three stories above the amenity space. Additionally, the Avenue has a 3-story, 260 space, on-site parking garage.

Alpha

Named by the students of University of Alabama, this 698-bed, 266-unit student housing community offers fully furnished one, two, three, and four bedroom apartments. The project scope involved two sites located on the north and south sides of 13th Street East in Tuscaloosa, Alabama. The buildings consist of a combination of 3-story (Type V) and 5 story (Type III) wood framed construction. The northern site includes a 3 level precast concrete parking structure and the southern site includes a single level cast-in-place concrete podium parking structure. The Alpha features a broad array of amenities including a 24-hour fitness center, leasing office, theater and gaming area, computer café, private study lounges, an expansive clubhouse, and garage parking. Outdoor amenities include a grilling area, fire pit, resort-style pool, and sundeck.