HealthNow New York

Prominently located next to the New York Niagara Section Thruway on an abandoned brownfield site, the largest building in 20 years in Buffalo helped encourage economic development in the area. The design utilizes an 1859 stone façade to maintain historic preservation of the site’s past while incorporating a curved glass curtain wall. The curtain wall not only offers magnificent views of Lake Erie, but its southern exposure provides a valuable component of the building’s sustainable design.

The north, east, and west façades are a detailed colored architectural precast concrete with large window openings, recalling brick waterfront warehouses.  The entry plaza reflects the shifted city grids of the waterfront and downtown. The building is set back from the thruway, allowing the site development of a landscaped “greenway”, and screening a 1,500-car employee parking structure with an enclosed employee pedestrian bridge connection.

Sustainable design features include the development of an urban brownfield site; the southern glass curtain wall with low-e glazing and sunscreens with motorized shades and light sensors for solar control, day lighting and views; energy efficient mechanical and electrical systems; and the use of “green” building materials and construction practices.

Festool

Festool relocated its central hub for U.S. and Canadian operations to just outside of Indianapolis. The facility includes a production warehouse, training facility, and a repair center.

CSO’s first project with Festool included a new building to house the North American corporate offices, a distribution/warehouse facility, and a national training center. During the design process, CSO worked closely with the parent company and their architects in Germany to provide a building that represented the corporate image reminiscent of their German facilities while utilizing traditional U.S. construction materials and techniques.

Ten years later, due to an increased presence in the North American and the need to add manufacturing capabilities to their facility, CSO worked with Festool again on a $6.8 million project that doubled their space and provided a new 2-story office space. CSO was tasked with providing an expansion that would complement the original building and that could be completed without interrupting day to day operations.

Just three years after the office expansion, Festool called on CSO once again to design an 80,000 square foot expansion that will be used primarily for assembly and distribution.