Medical Office Building

CSO worked closely with the clinic’s administration to design a building that would provide a new home for the clinic, administrative areas, and a pharmacy.

The overall clinic layout is focused on limiting steps for the clinical staff while still maintaining a patient flow that is easily observed by staff. Treatment rooms allow patients to control lighting and audio/visual features while undergoing treatment. The design also successfully responds to check-in/check-out procedures, with a focus on efficient use of space. Administrative areas are predominately located on the second floor to provide a distinct separation between administrative and clinical staff. A communicating stair not only links the first and second floor, but it also serves as a sculptural element and, via overhead skylight, allows an abundance of natural light to penetrate into the interior of the first floor.

The exterior façade is a mixture of natural stone, masonry, and metal shingles with curtainwall accenting the large conference space on the second floor. An artistic glass tile feature wall extends from the façade to further enhance visual interest on the exterior. A sleek, modern employee break room opens up to a large outdoor dining/gathering terrace designed to accommodate a wide variety of staff functions.

Cummins Office Building

The building design focuses on sustainable features, including a highly detailed southern exposure curtain wall.  The articulated glass curtain wall features floor to ceiling windows which provides day-lighting and exterior views throughout.

Primarily planned for an open office workplace with internal offices, the upper floors have a central building core.  Glass enclosed conference rooms are located on the southeast and southwest corners with great views of the downtown square.  A flexible employee dining and conference center are located on the first floor southeast corner, with direct access to the adjacent Commons food court.

The primary emphasis for the open office workplace is natural light and expansive views out.  The southern façade daylighting is controlled with louvered sunscreen shading, shades, and photocell controlled perimeter lighting.  The western windows are shaded with vertical sun fins and occasional translucent glass.  The clear glass is insulated with low-e coating.  Energy-efficient lighting and mechanical systems were critical for lower operating costs.

Three years after the initial building was completed, a five-story addition was built adjacent to the existing building. The exterior façades were designed with varying heights in order to allow for a four-story atrium that joins the two buildings and a three-story front on the north side of the building to match the adjacent Commons building. The fourth floor of the addition features a corner terrace and a vegetated green roof. CSO collaborated with Koetter Kim Architects and Associates to design the original building and the addition.

Monarch Beverage

Over the past six decades, Monarch has distinguished itself as an industry leader through its efficient operations and customer service and a community leader through its sustainability and service initiatives. They are focused on providing an ever-escalating standard of service to their customers and their ability to do so is directly impacted by the operation of their distribution facility. CSO worked with Monarch to ensure that their facility would meet the needs of their operation.

The distribution area utilizes an automated material handling system to palletize products for more than 80 daily delivery routes. The entry façade features an integral loading canopy anchored with a 2-story curtainwall and precast entry feature. The 2-story lobby, conference/training spaces, and a tasting room are all featured within the interior.

The facility includes 55,000 square feet of corporate headquarters office space, 457,500 square feet of warehouse space, 21,300 square feet of cold storage, and a 19,000 square foot fleet maintenance building.

Allstate

At more than 70,000 square feet, the new Allstate office building houses multiple departments across the three levels of the building. The building design presents vertical precast concrete fins and deep horizontal curtainwall mullions which provide depth in the façade.  The entries are accentuated by a metal panel feature wall floating off of the main façade of the building as well as blue accents on the entry canopy and curtainwall system above.  A centralized, ornamental open staircase links all three floors to the sophisticated, terrazzo lobby in addition to providing natural light to the lower levels core areas via a skylight above.

Included in the design are lobby, reception, and security spaces; office and open office work space; conference and support space; a large break room; and a kitchenette. The office and open office work space was designed to be flexible and adaptable to enhance a collaborative environment and allow the expansion of current and future departments housed within.

Lebanon Public Safety

CSO worked closely with representatives of the City of Lebanon, and the Lebanon Fire Department to design this new public safety building and fire station to serve the south side of Lebanon, Indiana.

The one-story, 17,133 square foot, 4-bay fire station can accommodate 12 fire fighters along with Emergency Medical Service staff and has 8 apparatus positions. The exterior is a very modern design that uses precast concrete and curtainwall as the primary materials. A large community room has also been provided for use by the public.