Cummins Seymour Technical Center

The new Cummins, Inc. Seymour Technical Center was designed as the Global Headquarters for High-Horsepower Design and Engineering. The 2-story office addition includes workspace and collaboration areas, a dining facility and social hub, new entrances, and a security and training pavilion for the engine plant. The building design is a bold expression of Cummins’ engineering prowess and its proud history of designing, manufacturing, and distributing the finest, most powerful engines in the world. The main entrances incorporate dramatically cantilevered steel canopies, which are reminiscent of Columbus, Indiana’s iconic red suspension bridge. The office building’s exterior was designed with an advanced engineered skin, incorporating an exterior daylighting and shading system. Each of the primary exterior façades has been purposefully designed to respond to its specific and unique solar orientation.

Cummins wanted to “bring the office into the plant, and the plant into the office.” Highly durable and raw industrial materials such as corrugated steel panels, polished concrete, and wood slats fastened to exposed metal studs were incorporated throughout the office environment. These same materials can be found on the plant floor, and therefore subtly reinforce the connection. The engine assembly and finishing process was carefully examined early in the design process with the goal of informing the final design. Elements of the manufacturing process are on display in the office area through the incorporation of design features such as the compound curves and finish found on powder-coated steel benches which mimic the sleek lines of the engines.

Highly flexible, ergonomic workspace solutions and state-of-the-art audiovisual collaboration systems allow the engineers to tailor how and where they work. A variety of flexible meeting rooms, focus booths, soft seating areas, and social hubs are available to accommodate the changing needs of their workforce and promote interaction, collaboration, and engineering innovation.

The Cummins Seymour Technical Center does more than provide much needed space for engineering staff – it uplifts their work force in beautiful spaces and is an inspiring reflection of Cummins’ proud tradition of world-class engineering.

South Central Indiana REMC

The goal of this project was to provide functionally efficient, flexible, and expandable areas within a facility that can be easily updated as workspace, technology, workflow processes, and number of employees change. The South Central Indiana Rural Electric Membership Corporation project includes a 50,000 square foot office, 37,000 square foot warehouse, basement, and community center that spreads over two stories.

The building was constructed with precast concrete walls, structural steel frame, and a metal roof. The design features include new LED lighting with sensors that provide more than 50% in energy savings, thick walls for better temperature and sound control, and restrooms equipped with sensor sinks, low-flow nozzles, low-flow toilets, and energy efficient hand dryers. In addition to the building features, there is a vehicle storage building that is approximately 18,000 square feet and a parking lot pre-wired for future electric car charging stations. Garmong provided construction services for the project.

Zionsville Fire Station #93

Station No. 93 features a four-bay drive-thru apparatus room, fire engine, ambulance, training room, and living area for up to 12 personnel with room for future growth.

It was Zionsville Fire Department’s goal that the building be designed for a fifty-year life span, be flexible in layout to accommodate change over time, be economical to maintain and operate, and have a scale that reflected the residential developments in the surrounding community.

Interior flexibility was achieved by using a steel frame through the center of the residence which allows the entire facility to be reconfigured, within the perimeter walls, without disrupting the structural integrity of the building. The finished design is a result of a carefully managed balance between cost, quality, and scope with the end result achieving the overall project goals and reflecting the values of the Zionsville Fire Department and Town of Zionsville.