Guilford Elementary School

Each neighborhood cluster houses an entire grade level and radiates from the central hub of the building where a two-story Discovery Center, Art Studio, and Music Classroom are all located. Near this central hub are the cafeteria, gymnasium, and main office area within close proximity to the main entry point.

The central commons space for each neighborhood contains a STEM lab, multiple small group rooms, and a large open gathering space to accommodate as many different activities as possible. Natural daylight abounds in these spaces with direct views to the exterior from every space. CSO paid special attention to transitions of one space to other, creating lower ceiling areas of compression as a response to PCSC autism program anticipated to be housed here.

In designing this new facility, CSO explored Plainfield’s rich history and were able to implement different concepts as part of the interior color pallet, materials, and wayfinding concepts. The administration emphasized the desire to create a modern building with timeless appeal while being good stewards of their communities’ investment. With this in mind CSO melded modern and traditional design concepts utilizing a masonry veneer with traditional elements juxtaposed to large windows with metal panel picture frames. The result is a modern building with classic elements that will age gracefully over the coming years.

Willow Lake Elementary School

CSO worked closely with Washington Township Schools’ administrators, building-level principals and faculty, and the Design Team to develop a program for a prototypical two story, K-5 elementary school with six 5-classroom learning neighborhoods, an administrative area, shared activity area, gymnasium, dining commons, discovery center, kitchen, and building support spaces.

Each learning neighborhood has a shared activity commons that is large enough for the entire neighborhood to gather and is easily accessible from each classroom. The overall layout of the learning neighborhoods creates two outdoor learning labs and an interior learning lab courtyard that are easily accessed from all learning neighborhoods and discovery center. The interior courtyard will serve as both educational outdoor space and a source of natural light for both levels.

Adjacent to the learning neighborhoods are the instructional spaces for art, world language, the project/idea lab, and a self-contained learning studio which provides the possibility of a flex classroom should a grade level size fluctuate and need an additional classroom. Music is the only enrichment activity not directly adjacent to the neighborhoods. The music lab is located adjacent to the dining commons where there is a raised platform for performances. This also provides a good separation for the higher noise levels in the music lab from the rest of the instructional spaces.

A centrally located Discovery Center has a large two-story open area for book stacks as well as a Media Production Lab.

Willow Lake Elementary School was built on the site of an existing elementary school that was completely demolished to accommodate the new school, parking, and site improvements while preserving the existing baseball diamonds and soccer field.

Southeastern Elementary School

Programming efforts involving HSE administrators, building-level principals and faculty, and the Design Team resulted in the development of a two-story, K-4 elementary school with five learning neighborhoods, an administrative area, shared activity area, gymnasium, dining commons, discovery center, kitchen, and building support spaces.

Each learning neighborhood has six studios (classrooms), and a shared activity commons that is large enough for the entire neighborhood to gather and is easily accessible from each studio. Each neighborhood also has a small lab/kitchenette, three small group rooms, and two sets of student restrooms. Each studio has adequate space for multiple learning centers.

Adjacent to the learning neighborhoods are the instructional spaces for art and music, the language lab/resource studio, and the self-contained learning studio. The close proximity between the neighborhoods and the enrichment areas provides the possibility of a flex classroom should a grade level size fluctuate and need an additional classroom.

The music lab is located adjacent to the dining commons where there is a raised platform for performances.

The most central point in the building is the Discovery Center and support spaces. A large, two story volume open area for book stacks accounts for the majority of the space.

Deer Creek Elementary School

The design of this new two-story K-4 elementary builds on concepts from CSO’s design of Southeastern Elementary School. While programming for this new school with HSE administrators, principals, and faculty, the design team determined the previous school design was a resounding success and very few enhancements were recommended for improvement. Daylighting and views, visibility, flexible furniture, classroom extensions, and multiple types of learning spaces are still key elements of the inquiry-based learning environment created.

Each learning neighborhood includes six studios (classrooms) and a central shared activity commons that is large enough for the entire neighborhood to gather. Also included in each neighborhood is a small STEM lab/kitchenette, three small group rooms, and three sets of student restrooms. Outdoor courtyards, patios, and rooftop terraces help bring the outdoors in and provide additional opportunity for extending the classroom outside.

Adjacent to the learning neighborhoods are instructional spaces for art and music along with a language/global studies/resource studio The close proximity between the neighborhoods and the enrichment areas provides the possibility of a flex classroom should a grade level size fluctuate and need an additional classroom.

The most central point in the building is the Discovery Center (Media Center) and support spaces. A large, two-story open area draws students into the space with various zones for gathering and reading as well as providing space for media production.

Clearwater Elementary School

CSO worked closely with Washington Township Schools’ administrators, building-level principals and faculty, and the Design Team to develop a program for a prototypical two story, K-5 elementary school with six 5-classroom learning neighborhoods, an administrative area, shared activity area, gymnasium, dining commons, discovery center, kitchen, and building support spaces.

Each learning neighborhood has a shared activity commons that is large enough for the entire neighborhood to gather and is easily accessible from each classroom. The overall layout of the learning neighborhoods creates two outdoor learning labs and an interior learning lab courtyard that are easily accessed from all learning neighborhoods and discovery center. The interior courtyard will serve as both educational outdoor space and a source of natural light for both levels.

Adjacent to the learning neighborhoods are the instructional spaces for art, world language, the project/idea lab, and a self-contained learning studio which provides the possibility of a flex classroom should a grade level size fluctuate and need an additional classroom. Music is the only enrichment activity not directly adjacent to the neighborhoods. The music lab is located adjacent to the dining commons where there is a raised platform for performances. This also provides a good separation for the higher noise levels in the music lab from the rest of the instructional spaces.

A centrally located Discovery Center has a large two-story open area for book stacks as well as a Media Production Lab.

Clearwater Elementary School was built on the site of an existing elementary school that was completely demolished to accommodate the new school, parking, and site improvements while preserving the existing baseball diamonds and soccer field.