Health Sciences Building

Part of the University’s efforts to economically revive the south side neighborhood and attract new students, the Health Sciences building provides a new gateway to campus and an integrated hub where faculty, students, and healthcare professionals can collaborate on education and research.

The new Health Sciences building is reflective of the University’s commitment to inspiring excellence by providing learning opportunities that respond in innovative ways to the needs of all students. The building design presents a transparent, flexible concept that allows for current and future needs of the programs housed within. The building’s prominent location creates an ideal venue for an outdoor seating and interaction area adjacent to the indoor café.

The building consolidates several departments into a collaborative and integrated learning environment that promotes intellectual and social interaction among students and faculty. Included in the design are teaching spaces, faculty areas, research labs, and wellness-related areas for the Physical Therapy, Occupational Therapy, Nursing, Kinesiology, and Psychology Programs.

Center Grove High School

The Center Grove Community School Corporation engaged CSO to undertake a 220,000 square foot renovation project at Center Grove High School. In addition to updating aging classrooms, the school corporation called on CSO to transform their traditional library into a vital, technology-rich student center which also houses the offices of their new global studies program.

CSO’s design includes informal student learning areas throughout the building that provide students with multiple venues and opportunities for collaboration. The new design included the creation of a student commons through the center of the building that will help improve traffic flow on the main floor of the facility as well as providing small collaboration areas, project rooms, a large presentation space, computer labs, and a student coffee bar.

In addition to the media center, the full scope of the project included upgraded finishes for all classrooms and offices throughout the building as well as relocation of the main office, new secure entries, renovation of science labs, improved circulation, and accessibility upgrades.

HSE College and Career Academies

Hamilton Southeastern Schools conducted a community study and determined that rather than building a third high school to meet the needs of their growing community, they would build advanced learning center academies at each campus to accommodate an additional 1,000 students.

CSO was selected to work with stakeholders to explore the requirements of a learning center that would meet their academic needs while taking into consideration what teaching and learning looks like at institutions of higher education and centers of innovative learning. CSO worked with educational experts to gather stakeholder input around the tenets of 21st Century School Design and developed design concepts that met the required scope and quality for the project.  Design documents and detailed renderings were developed for both high schools and were critical in the passing of the May 2013 referendum. After the referendum was passed, CSO used the detailed design documents to develop the design criteria package that allowed the school corporation to issue an RFP for design-build teams. CSO stayed on the project through construction as owner’s representative.

In addition to expanding each high school’s capacity by 1,000 students, the academies also reflect the most innovative design for teaching and learning with accessible space for early college classes that provide actual college credits for high school students. Additions are 2-stories and reflect the qualities of 21st Century Design with copious daylight, transparency in learning spaces, ubiquitous technology, and flexible learning spaces that are sized for small and large group gatherings. Teachers do not “own” their classroom space but have an office space available, similar to the arrangements in higher education. A Student Learning Commons, adjacent to the student café, has technology tables and opportunities for small group collaboration. A large, open science lab serves all disciplines and art labs open to one another, creating a free flowing creative environment.

Joshi Performance Hall

From the onset of this performance hall project, the design team was challenged to think outside of the box to craft a solution that would meet the demanding requirements of the Ernestine M. Raclin School of Music students and faculty within a very tight budget and time frame. The conversion of an existing lecture hall and its adjacent spaces into a state-of-the-art recital hall is the culmination of the Joshi family’s vision to provide young musicians and singers excellent educational and career development opportunities at IUSB. Indiana University turned to CSO for their performing arts expertise after the original design team was unable to provide a solution within budget. CSO’s design incorporates an electronic architectural sound system that provides optimal acoustical characteristics within the confines of the existing space without major, costly physical modifications.

Each element of the design supplements the integrated sound system, in order to achieve a harmonious balance of sound and “sparkle”. The formerly carpeted walls are now clad in rich wood paneling and acoustic diffusion systems which add physical and acoustical warmth to the space. Deep red tapestry has been integrated into the side walls to add an air of sophistication to the space. All of the elements work together and create an experience for every patron, allowing them to be completely enveloped by the art being performed on stage. The performance hall provides a world class venue for chamber music, soloist, and small ensemble performances in addition to providing the use of state-of-the-art recording equipment for students and faculty.

Bartlett Reflection Center

The James and Susan Bartlett Center for Reflection was conceived as a quiet, contemplative place located in the DePauw University Nature Park. The University envisioned a unique place for reflection on values and thoughtful examination of life.

The Center is anchored by a glass-walled gathering room featuring a towering limestone fireplace that serves as a backdrop to group discussions, lectures, sermons, and events. The building also includes a theological library and extensive outdoor deck areas in order to enjoy the surrounding environment.

The small structure was designed sustainably to minimize its impact on the environment and its immediate environs. The building was constructed with natural, regional, and recycled materials. The site and adjacent habitat were restored with native Indiana plants and incorporate a natural rainwater treatment pond. The interior environments were designed to maximize natural light, views, human comfort, and controllability. CSO completed this project in conjunction with Lake|Flato Architects.