Center Grove High School

The Center Grove Community School Corporation engaged CSO to undertake a 220,000 square foot renovation project at Center Grove High School. In addition to updating aging classrooms, the school corporation called on CSO to transform their traditional library into a vital, technology-rich student center which also houses the offices of their new global studies program.

CSO’s design includes informal student learning areas throughout the building that provide students with multiple venues and opportunities for collaboration. The new design included the creation of a student commons through the center of the building that will help improve traffic flow on the main floor of the facility as well as providing small collaboration areas, project rooms, a large presentation space, computer labs, and a student coffee bar.

In addition to the media center, the full scope of the project included upgraded finishes for all classrooms and offices throughout the building as well as relocation of the main office, new secure entries, renovation of science labs, improved circulation, and accessibility upgrades.

Geddes Hall

The building features the University’s traditional blend of brick colors with light colored cast stone accents, copper gutters and downspouts, and a slate roof.  The façade is punctuated with regularly spaced operable windows.  The detailed profile of these windows exactly match the historic wood windows installed in the two buildings adjacent to the project, which were built in the 1940’s.  The Geddes windows, however, reinterpret the window design in long lasting, energy efficient, and maintenance free anodized aluminum frames with high performance glazing.

The interior is distinctly arts and crafts inspired.  Warm yellows, earthy reds, and muted deep green colors are used throughout the building giving it a cozy earthy character.  Wood wainscoting used heavily in the public spaces adds to the building’s inviting nature and historic feel.  Informal gathering spaces of various sizes are found throughout the building.  Of particular note is the student library, found on the first floor, which features a fireplace centered along the north wall flanked by traditional built-in bookcases and classic arts and crafts furniture.  Two of the other focal points on the first floor are the chapel and coffee house, located just off the building’s main entrance.

Bartlett Reflection Center

The James and Susan Bartlett Center for Reflection was conceived as a quiet, contemplative place located in the DePauw University Nature Park. The University envisioned a unique place for reflection on values and thoughtful examination of life.

The Center is anchored by a glass-walled gathering room featuring a towering limestone fireplace that serves as a backdrop to group discussions, lectures, sermons, and events. The building also includes a theological library and extensive outdoor deck areas in order to enjoy the surrounding environment.

The small structure was designed sustainably to minimize its impact on the environment and its immediate environs. The building was constructed with natural, regional, and recycled materials. The site and adjacent habitat were restored with native Indiana plants and incorporate a natural rainwater treatment pond. The interior environments were designed to maximize natural light, views, human comfort, and controllability. CSO completed this project in conjunction with Lake|Flato Architects.

Promise Road Elementary School

The school is divided into two distinct wings. The primary wing houses 6 kindergarten rooms and 10 first and second grade classrooms while the secondary wing houses 13 third through fifth grade classrooms. Within each wing, classrooms are arranged to allow for grade separation with each grade occupying an individual corridor. This reduces the number of students in each corridor, improving circulation, congestion, and noise while providing maximum flexibility for future additions and changes.

The media center, art lab, cafeteria, and computer lab are located in the center of the building, making them easily accessible from each of the classroom wings. A stage opens to the cafeteria, LGI, and gymnasium allowing various sized audiences to be accommodated. The administration area is located at the front of the building, adjacent to the shared spaces for maximum accessibility.

The building uses a state-of-the-art geothermal system with daylight harvesting to reduce operating costs. All classrooms have controlled daylight, wireless technology, interactive presentation technology, and sound enhancement systems. The total project cost was delivered through a design-build delivery method over the course of 17 months.