Clif Bar

Clif Bar is a private company guided by Five Aspirations focused on sustaining their business, brands, people, community, and the planet. When they set out to design a renovation and expansion of their Indianapolis facility, it was crucial that their chosen design firm embraced a like-minded approach to incorporating biophilic design, renewable energy, repurposed materials, and locally-sourced materials. The two-story addition doubled the size of their office space while providing a work environment that is centered around the well-being of their employees. Not a single facet of the design was proposed without linking it back to direct evidence that such a feature would matter to the people who would inhabit the space.

Biophilic Design was crucial in creating an interior and exterior that would be an invigorating and comfortable environment for workers who spend long shifts indoors. Drawing on inspiration from the native Indiana geology, the building is clad in rough limestone detailed to express horizontal strata, and utilizes shading devices which draw upon the complexity and order of natural patterns, creating a soft play of light similar to that of a deciduous woodland.

These themes of prospect and refuge continue inside, offering dynamic double-height spaces in which to host all-hands meetings, as well as intimate nooks for private rest and respite. By express intention, every single employee has the same arrival experience and amenities. Bakery staff and office workers alike are intermixed in social spaces under skylights and at critical building zones. Given prominence due to the people it serves, the employee breakroom occupies the outer portion of the second floor. It is afforded sweeping view of the outdoors, and is uniquely branded to reflect the spirit and diversity of Clif Bar’s employees.

CSO’s design process was enhanced through workplace research data provided by DORIS Research as well as input on biophilic design features from Terrapin Bright Green, who has developed biophilic design strategies for other Clif Bar facilities.

Basketball Locker Room

Upon the successful completion of the Simon Skjodt Assembly Hall addition project, the Indiana University Athletic Department discovered an opportunity to enhance an area of underutilized space within the building. The space located under the lower bowl was being utilized for storage, back of house restrooms, and various ancillary needs. With direct access to the basketball court, it made sense to reclaim this space as game day locker rooms, a players lounge, shower/restrooms, and coaching conference spaces – all of which did not previously exist within the facility.

After early discussions with the University it became apparent this space needed to be on par with many of the universities IU competes with for talent. The current coaching staff indicated that, while the space needed to be improved, there was also a strong desire to have it be modest. Above all requirements, the space needed to speak to the rich history of Indiana University Basketball with an eye to the future.

In order to meet the goals for the project, the design team incorporated wood, limestone, and back painted glass as the foundation of the finish palette. These finishes would serve as a clean backdrop to the iconic branding components found in the furnishings and implemented throughout the design. The overall composition created the motivational and energetic space required to attract new athletes, while reminding them of the honor involved in representing IU.

In a press release, Coach Archie Miller stated, “As a program we want our players to experience the best of the best, and as we took inventory on how we wanted to do things as a new staff, one of the things we really approached was a new area for our team and creating an environment that is cutting edge and second to none. I think that’s what we have been able to create here.”

JW Marriott

The 34-story crescent-shaped tower fronts the city but pivots on the site, reinforcing the downtown grid to the east while acknowledging the museum campus gardens and White River to the west and north. The complex has a low-rise masonry and limestone podium that wraps the west and south façades and creates a city-scaled plinth that helps moderate the overall scale of the structure. The dramatic tower interlocks with the podium and presents itself in full height along the east and north façades, and a two-story glass canopy defines the main entrance on West Street.

Within the podium there is ballroom and meeting space made up of 23,000 square feet of exhibition space, a 20,670 square foot junior ballroom and a 40,500 square foot grand ballroom, which is one of the largest Marriott ballrooms in the world.  The 1,005-key complex also has a 1,000 car, three-level, below grade parking structure and a covered overhead walkway to the Indiana Convention Center, making it the perfect destination for the adjacent convention center, museums, ballpark, and business district. This project was completed in collaboration with HOK and was the largest JW in the world at the time of completion.

Hampton Inn & Suites – Rosemont

The 5-story, 158 key hotel is a shared site with a parking garage and office building. Upon arrival guests walk into an intimate atmosphere created by the use of harmonious cool colors, soft contrasting patterns, and delicate lighting. The lobby is designed as an extension of the common area which includes a breakfast and bar area that incorporates a variety of seating and lighting options for both leisure and business travelers. Additionally, a floor-to-ceiling fireplace wall provides a subtle divide between the lobby and common seating area as well as encourages a free flow of movement. Interior spaces are infused with local photography and artwork and the sleek modern aesthetic creates a feeling of elegance. Natural materials include brick, limestone, wood, and glass.

Hotel features include support spaces, a business center, a full-service bar, heated indoor swimming pool and fitness center, a food and beverage shop, and two 273 square foot meeting spaces that can accommodate up to 20 people.

Bartlett Reflection Center

The James and Susan Bartlett Center for Reflection was conceived as a quiet, contemplative place located in the DePauw University Nature Park. The University envisioned a unique place for reflection on values and thoughtful examination of life.

The Center is anchored by a glass-walled gathering room featuring a towering limestone fireplace that serves as a backdrop to group discussions, lectures, sermons, and events. The building also includes a theological library and extensive outdoor deck areas in order to enjoy the surrounding environment.

The small structure was designed sustainably to minimize its impact on the environment and its immediate environs. The building was constructed with natural, regional, and recycled materials. The site and adjacent habitat were restored with native Indiana plants and incorporate a natural rainwater treatment pond. The interior environments were designed to maximize natural light, views, human comfort, and controllability. CSO completed this project in conjunction with Lake|Flato Architects.