Gateway Hancock Health

CSO conducted extensive visioning sessions with administrators, doctors, nurses, community members, and others in order to capture the spirit of Hancock Regional Health (HRH) and the people who would use this new campus. It was very apparent that the residents were in need of community-gathering place that would provide options for walking and biking along with spaces to hold meetings and events.

Phase I of the project is the Gateway Clinic, which provides urgent care, imaging services, and a lab. Using the data gathered during the visioning sessions, the design team developed a concept for a single waiting room to support all services, with views of the existing forest on the property. The waiting area breaks the healthcare mold and offers café and lounge seating, encouraging patients to work or play while waiting for their appointments.

The idea for this café-lounge waiting area became the backbone of the design and drove the architecture from the inside out. Working closely together, interior designers and architects were able to create a building that prioritized the needs of the community, patients, and employees without sacrificing efficiency or design aesthetic.

Medical Office Building

CSO worked closely with the clinic’s administration to design a building that would provide a new home for the clinic, administrative areas, and a pharmacy.

The overall clinic layout is focused on limiting steps for the clinical staff while still maintaining a patient flow that is easily observed by staff. Treatment rooms allow patients to control lighting and audio/visual features while undergoing treatment. The design also successfully responds to check-in/check-out procedures, with a focus on efficient use of space. Administrative areas are predominately located on the second floor to provide a distinct separation between administrative and clinical staff. A communicating stair not only links the first and second floor, but it also serves as a sculptural element and, via overhead skylight, allows an abundance of natural light to penetrate into the interior of the first floor.

The exterior façade is a mixture of natural stone, masonry, and metal shingles with curtainwall accenting the large conference space on the second floor. An artistic glass tile feature wall extends from the façade to further enhance visual interest on the exterior. A sleek, modern employee break room opens up to a large outdoor dining/gathering terrace designed to accommodate a wide variety of staff functions.

Roche Diagnostics Lab and Office

The objective for this 55,569 square foot, 2-story building addition was to bring together five related product testing laboratories into one unified setting for increased productivity and effectiveness. In order to address workflow requirements, the design is sited as an addition to an existing building but it is essentially a freestanding two-story structure. The program included product testing labs, various purpose-designed meeting spaces, social hub/interaction spaces, and a variety of flexible, concentrative and mobile work settings.

The program areas were layered vertically in the building to manage biohazard separations and controls, with the lab spaces on the first floor and the flexible work environments, meeting, and interaction areas located on the second floor for access to natural light. In order to promote interaction and a sense of community, the most public function – the social hub – is located adjacent to the main staircase, at the most centralized point in the circulation atrium. This convergence of circulation and social functions has proven to be very conducive to staff interaction.

In order to maximize natural light while adhering to sustainable design features, detailed 3-D models, sun path studies, building sections, and energy analysis models were developed and analyzed to inform the final design configuration of the west façade shading system and glazing. The design solution creates a carefully designed, glazed west-facing façade which allows very controlled, diffused natural daylight directly into the circulation atrium and deeply into the lab, office, and interaction spaces beyond.

The interior spaces were designed with extensive interior glazing to display the advanced laboratory technology and innovation that is central to Roche’s business success and corporate culture, as well as to allow for the deep penetration of natural light. The Design Team combined very clean, European modernist materials and furnishings with a warm palette of neutral hues and accent colors rooted in the native Indiana landscape.

As the result of the client’s tech-based culture and high design aspirations, the design team employed a rigorous, multidisciplinary, sustainable design approach to create an uplifting, technologically advanced facility that inspires its scientific staff and expresses its culture of scientific innovation.

Union Associated Physicians Clinic

This $18.5 million, 129,517 square foot clinic includes over 100 exam and procedure rooms. UAP provides services such as radiology; cardiology; ear, nose, and throat; urology; pulmonology; gynecology; endocrinology; surgery and internal medicine. The building consists of a structural steel frame with exterior brick masonry, embedded insulated precast concrete panels, and a curtain wall system. In addition to the functions that support patient care, the interior build-out includes a conference center and a pharmacy. This was a design-build project in partnership with Garmong Construction.

Medical Structures

Medical Structures, LLC has a unique approach to constructing specialized imaging facilities for healthcare clients throughout the United States. They have perfected a turnkey approach using modular structures, built to their clients’ specifications in an indoor facility in Northern Indiana. The company has standard configurations that consist of a single structure. In certain instances, the client’s needs call for a customized solution that enables Medical Structures to build and transport several modular units and install them adjacent to each other to create the client’s desired size and configuration.

Medical Structures LLC has commissioned CSO to work with them on the planning and design for multiple customized solutions. For each of these projects, CSO has assisted in developing the design to accommodate modular construction and overall integration of the modality needs.

Roche Diagnostics Building G

For many years Roche relied on a standard footprint for their open office areas, originally developed because of the need to reuse open office cubicles and their components, in various configurations as workplace needs evolved. In an effort to modernize their headquarters, Roche recognized the need to focus on leveraging workplace trends such as mobility and sustainability.

This project involved 28,844 square feet spread between two floors in an existing 69,632 square foot building. Through this design, CSO helped reinforce the value of the newly implemented alternative workplace strategies for Roche’s open office environments. The refreshed space focuses on overall flexibility and collaboration while allowing users to maximize resources and support Roche’s mission of innovation.

The updated work environment provides a free address system that allows individuals to make a choice about where to work depending on their individualized needs. It also provides ample space for collaboration and focused work as well as social hubs. CSO focused on re-imagining this workspace to create a work environment that aligns with the vision of the company, leverages technology to better support changes in the workplace, and incorporates sustainability and employee welfare as key components of the new environment.

St. Thomas Medical Center

The Jasper Medical Office Building includes a four-operating room ambulatory surgery center, an imaging suite, exam rooms, and facilities for the nearby Memorial Hospital and Health Care Center just south of the project site.

In keeping with the goals for the project, the building is LEED Certified for Core and Shell. CSO’s design included tenant guidelines for tenants to design and build towards LEED certification.

Sustainability and energy savings, resulting in LEED certification, were achieved through a number of initiatives, including but not limited to sustainable site development, solar orientation, integrating solar shading devices, increasing thermal insulation in the walls and roof, using high-efficiency glazing types, reducing overhead lighting levels where applicable, using low VOC materials, and by using materials extracted & manufactured within a 500-mile radius of the site.

The first level includes Memorial Hospital’s Outpatient Surgery Center and Outpatient MRI Suite as well as medical offices. The second level consists of medical office space, on-site physical therapy including aquatic therapy, and a chapel. A blend of brick, glass, and metal composite material panels, the building’s design is a modern twist on the nearby Memorial Hospital building.

St. Joseph Medical Office Building

This project ensured that a network of medical offices are directly connected to the hospital at all levels to provide a better care experience for patients, visitors, and providers. The offices provide a wide range of medical services, from primary care and sports medicine, to imaging services, rehabilitation, and acute specialty care. 136 parking spaces are provided in a below grade parking structure. The project was designed using sustainable design principles and is certified LEED Gold.

St. Francis Projects

St. Francis Medical Office Building I

Total Square Footage: 100,000

The four-story building is connected to the St. Francis Hospital South Campus by an enclosed walkway at ground level. Office space is leased to a variety of medical practices, including the St. Francis Hospital Physical Therapy Clinic.

 

St. Francis Medical Office Building II

Total Square Footage: 144,415

A four-story medical office building was designed for speculative tenants. The exterior of the building was developed to be compatible with the original medical office building. The exterior materials are architectural precast and aluminum store front.

 

St. Francis Medical Office Building Plainfield

Total Square Footage: 22,077

The Plainfield location was designed for both St. Francis physicians and speculative tenants. The project establishes a neighborhood presence for St. Francis and, as such, was designed to harmonize with the residential neighborhood and create a buffer from the commercial corridor.

 

St. Francis Medical Office Building U.S. 31 & Southport Rd.

Total Square Footage: 20,000

This location accommodates both St. Francis physicians and speculative medical tenants. The building occupies a prominent site at the intersection of U.S. 31 and Southport Rd. and is the first two-story variation on the architectural themes common to other St. Francis Health Centers.

 

St. Francis Medical Office Building Franklin & Southport Rd.

Total Square Footage: 22,000

Like other St. Francis Health Centers, this building utilizes a smaller massing and residential forms to harmonize with the neighborhood context.

IU Health Bloomington Hospital at the Regional Academic Health Center

The new IU Health Bloomington Hospital at the Regional Academic Health Center, is a 600,000 square foot hospital where IU Health will launch a new model of healthcare on Indiana University’s Bloomington campus. In addition to replacing the current hospital, the new hospital will provide an environment to practice, teach, learn, heal and ultimately improve the quality of life of those it serves.

CSO’s success in leading large, complex projects positioned the firm as an ideal partner when IU Health sought a firm to take on management of the overall design team for completion of the hospital and clinic. The complexity of the project, along with having numerous firms involved, presented an opportunity and challenge. CSO’s past experience enabled the firm to quickly engage and provide management services on behalf of the Health System. In addition to providing overall project management, the CSO team worked closely with the project partners to oversee and progress design concepts and strategies. A collaborative culture where team members contributed equally, and frequently was put in place on day one. This simple strategy positioned the designers around the table with the users groups to ensure quantitative and qualitative information gathering informed design decisions.

Through a collaborative process with IU Health, project partners, and CSO, the new IU Health Bloomington Hospital will provide a patient, family, physician and employee experience that is welcoming, intuitive, and serene. Details such as the integration of local art, which connects the facility with its surroundings, underscores IU Health’s commitment to cultivating a culture of community pride while enhancing the emotional wellbeing of those served by the facility. Healthcare services provided by the facility will include office visits, diagnostic testing, inpatient services, a Women’s Center, outpatient care, a trauma center, and an emergency department.