Southeastern Elementary School

Programming efforts involving HSE administrators, building-level principals and faculty, and the Design Team resulted in the development of a two-story, K-4 elementary school with five learning neighborhoods, an administrative area, shared activity area, gymnasium, dining commons, discovery center, kitchen, and building support spaces.

Each learning neighborhood has six studios (classrooms), and a shared activity commons that is large enough for the entire neighborhood to gather and is easily accessible from each studio. Each neighborhood also has a small lab/kitchenette, three small group rooms, and two sets of student restrooms. Each studio has adequate space for multiple learning centers.

Adjacent to the learning neighborhoods are the instructional spaces for art and music, the language lab/resource studio, and the self-contained learning studio. The close proximity between the neighborhoods and the enrichment areas provides the possibility of a flex classroom should a grade level size fluctuate and need an additional classroom.

The music lab is located adjacent to the dining commons where there is a raised platform for performances.

The most central point in the building is the Discovery Center and support spaces. A large, two story volume open area for book stacks accounts for the majority of the space.

The Palladium

The design of the Palladium is based upon the traditional ‘shoe box’ shape concert hall with high ceilings and massive, sound-reflecting walls. This cornerstone of the Carmel City Center is designed to accommodate a myriad of music types.

The performance hall is designed as a multi-purpose space, yet its principal use is for live symphonic music. Through the design process it was decided that a truly multi-purpose room would not meet the highest standards for music production, however a room built for symphonic music can support many other types of events. In true concert hall fashion, the hall was developed as a single room, meaning there is no separation between the audience and the performers. This allows the initial sound to radiate freely without the constriction of a proscenium wall.

Within the hall, acoustics are further refined with the utilization of variable acoustic devices including automated curtains and a one-of-a-kind glass and steel acoustic canopy. The facility also includes state-of-the-art production lighting and sound systems with the capability to handle almost any production.

The space is designed to accommodate all patrons with visually excellent sight lines. The seating mix includes distinct locations including main floor, choral balcony, balcony, and box seats with private anterooms.

CSO was commissioned by the City of Carmel and the Carmel Redevelopment Commission to serve as the Architect of Record on The Palladium at the Center for the Performing Arts.  The firm worked with David M. Schwarz Architects and Artec Consultants, Inc. to design the only true concert hall in the region.

Columbus North High School

The goals for Columbus North High School included: flexible and adaptable learning spaces; an easily accessible, technology-rich environment; teacher and student work areas that inspire creativity, collaboration, problem solving, and innovation; the development of Centers of Excellence; and a safe and comfortable learning environment.

The project consists of 125,000 square feet of new additions and extensive renovations. By relocating the building entry to the opposite side and strategically placing building additions, the existing high school was transformed to fully address current needs and anticipate future needs. In order to bring the school up to current standards, five separate additions provide new space for music/performing arts, administrative areas, a new kitchen, additional classrooms, student resource and teacher resource areas, and for C4, a career and technical training center that serves multiple counties.

Interior renovations include the reconfiguration of existing areas to better accommodate the existing use of the space or to accommodate a new use for the space. Renovations of the first floor include the relocation of the existing cafeteria and kitchen areas, the relocation of the media center, new and/or renovated restrooms, and two new science labs.

HSE College and Career Academies

Hamilton Southeastern Schools conducted a community study and determined that rather than building a third high school to meet the needs of their growing community, they would build advanced learning center academies at each campus to accommodate an additional 1,000 students.

CSO was selected to work with stakeholders to explore the requirements of a learning center that would meet their academic needs while taking into consideration what teaching and learning looks like at institutions of higher education and centers of innovative learning. CSO worked with educational experts to gather stakeholder input around the tenets of 21st Century School Design and developed design concepts that met the required scope and quality for the project.  Design documents and detailed renderings were developed for both high schools and were critical in the passing of the May 2013 referendum. After the referendum was passed, CSO used the detailed design documents to develop the design criteria package that allowed the school corporation to issue an RFP for design-build teams. CSO stayed on the project through construction as owner’s representative.

In addition to expanding each high school’s capacity by 1,000 students, the academies also reflect the most innovative design for teaching and learning with accessible space for early college classes that provide actual college credits for high school students. Additions are 2-stories and reflect the qualities of 21st Century Design with copious daylight, transparency in learning spaces, ubiquitous technology, and flexible learning spaces that are sized for small and large group gatherings. Teachers do not “own” their classroom space but have an office space available, similar to the arrangements in higher education. A Student Learning Commons, adjacent to the student café, has technology tables and opportunities for small group collaboration. A large, open science lab serves all disciplines and art labs open to one another, creating a free flowing creative environment.

Joshi Performance Hall

From the onset of this performance hall project, the design team was challenged to think outside of the box to craft a solution that would meet the demanding requirements of the Ernestine M. Raclin School of Music students and faculty within a very tight budget and time frame. The conversion of an existing lecture hall and its adjacent spaces into a state-of-the-art recital hall is the culmination of the Joshi family’s vision to provide young musicians and singers excellent educational and career development opportunities at IUSB. Indiana University turned to CSO for their performing arts expertise after the original design team was unable to provide a solution within budget. CSO’s design incorporates an electronic architectural sound system that provides optimal acoustical characteristics within the confines of the existing space without major, costly physical modifications.

Each element of the design supplements the integrated sound system, in order to achieve a harmonious balance of sound and “sparkle”. The formerly carpeted walls are now clad in rich wood paneling and acoustic diffusion systems which add physical and acoustical warmth to the space. Deep red tapestry has been integrated into the side walls to add an air of sophistication to the space. All of the elements work together and create an experience for every patron, allowing them to be completely enveloped by the art being performed on stage. The performance hall provides a world class venue for chamber music, soloist, and small ensemble performances in addition to providing the use of state-of-the-art recording equipment for students and faculty.

Promise Road Elementary School

The school is divided into two distinct wings. The primary wing houses 6 kindergarten rooms and 10 first and second grade classrooms while the secondary wing houses 13 third through fifth grade classrooms. Within each wing, classrooms are arranged to allow for grade separation with each grade occupying an individual corridor. This reduces the number of students in each corridor, improving circulation, congestion, and noise while providing maximum flexibility for future additions and changes.

The media center, art lab, cafeteria, and computer lab are located in the center of the building, making them easily accessible from each of the classroom wings. A stage opens to the cafeteria, LGI, and gymnasium allowing various sized audiences to be accommodated. The administration area is located at the front of the building, adjacent to the shared spaces for maximum accessibility.

The building uses a state-of-the-art geothermal system with daylight harvesting to reduce operating costs. All classrooms have controlled daylight, wireless technology, interactive presentation technology, and sound enhancement systems. The total project cost was delivered through a design-build delivery method over the course of 17 months.