The Commons

Through a long series of meetings and public planning sessions, resulting in the review of over 5000 survey responses, the City and the building owners decided to demolish the original building and rebuild on the same site. Input revealed the following priorities for the new design.

      • Creating a new and improved performance space
      • Expanding and improving the indoor playground
      • Adding more informal and formal public meeting spaces
      • Including more food and restaurant opportunities
      • Maintaining the sculpture, “Chaos 1,” by Jean Tinguely, which was a highlight of the development’s original interior

The new Commons provides public meeting and performance areas, a playground, restaurants, and a commons area in the center.

Early in the design process, prior to demolition, it was determined that the new facility would pay tribute to the original by keeping the steel superstructure of the original building as well as leaving the beloved sculpture, Chaos 1, exactly where it has always stood. Consequently, demolition was very selective.

The newly created main entrance to the building features zigzag windows that are acoustical as well as architectural, framing views down the main street. Escalators and stairs wrap around the Chaos 1 sculpture, in its original location, to create a commons space and draw people to the second floor activities.

A new second floor under the original building’s structure provides space for the multi-purpose performance and activity space. The upper level space is designed for flexibility to accommodate public community events, performances, and private events.

A corner glass pavilion is skewed and sloped, providing views of the corner courthouse tower while creating an intriguing space to house a new indoor playground featuring a custom designed interactive sculpture that serves as a “climber” for children.

Natural daylighting, energy efficient lighting and mechanical system, and a vegetated green roof on the new structure assist with making this a sustainable project.

CSO collaborated with Koetter Kim to complete this project.

Bulldog Park

Bulldog Park includes a National Hockey League-sized ice rink, an outdoor amphitheater, and a two-story building. The area between the building and ice skating rink is designed to serve various seasonal purposes and includes a splash pad feature for summer use. The ice rink is the only outdoor NHL-sized ice rink in Northwest Indiana.

The ice rink is designed for use at temperatures up to 45 degrees. This enables the City to offer ice-skating without having to wait for the temperature to drop to freeze the ice naturally.

The city anticipates hosting various events at the venue including a farmer’s market, car shows, and performances. They also expect that the public will use the various spaces for private events such as wedding receptions.

The two-story building provides a new home for the city’s Special Events and Parks Department offices and Senior Center.

South Central Indiana REMC

The goal of this project was to provide functionally efficient, flexible, and expandable areas within a facility that can be easily updated as workspace, technology, workflow processes, and number of employees change. The South Central Indiana Rural Electric Membership Corporation project includes a 50,000 square foot office, 37,000 square foot warehouse, basement, and community center that spreads over two stories.

The building was constructed with precast concrete walls, structural steel frame, and a metal roof. The design features include new LED lighting with sensors that provide more than 50% in energy savings, thick walls for better temperature and sound control, and restrooms equipped with sensor sinks, low-flow nozzles, low-flow toilets, and energy efficient hand dryers. In addition to the building features, there is a vehicle storage building that is approximately 18,000 square feet and a parking lot pre-wired for future electric car charging stations. Garmong provided construction services for the project.

Lebanon Public Safety

CSO worked closely with representatives of the City of Lebanon, and the Lebanon Fire Department to design this new public safety building and fire station to serve the south side of Lebanon, Indiana.

The one-story, 17,133 square foot, 4-bay fire station can accommodate 12 fire fighters along with Emergency Medical Service staff and has 8 apparatus positions. The exterior is a very modern design that uses precast concrete and curtainwall as the primary materials. A large community room has also been provided for use by the public.