Brownsburg High School Renovation and Addition

Following a series of community engagement sessions in 2016, the Brownsburg Board of School Trustees decided that in order to address enrollment growth in grades 9-12 and failing infrastructure at Brownsburg High School, it was necessary to expand and renovate the school.

New academic, administrative, athletic, foodservice, and building support spaces will increase the capacity of the high school to 3,000 students and allow for future growth of an additional 1,000 students. Major demolition of a significant portion of the existing building provided the opportunity to add 23% more classroom space, expand auditorium seating to accommodate approximately 995 people, and improve overall corridor circulation. The demolished area was rebuilt taking a portion of the building from a single story to two stories housing classrooms and taller spaces such as the cafeteria and Large Group Instruction rooms.

An existing auditorium was transformed into a true performing arts theater. The new theater design involved expanding the auditorium with new sloped and stadium seating, a new orchestra pit, front of stage area, overhead catwalks, and new lighting and sound systems.

The school has been operational throughout the entire construction process, which has occurred in phases to lessen the impact on students.

Columbus East High School

Columbus East High School was designed in 1970 as a high school whose traditional program was delivered through a large seminar, small group study delivery system. Over the years the school has moved to a more traditional high school schedule but has retained the culture of openness and flexibility.

Building improvements and expansions were designed to retain the character of the original design, both internally and externally. The building entrance was relocated to the east side of the building to increase its visual presence and to allow a direct, accessible route into the building. The entire second floor was renovated and reconfigured to eliminate undersized classrooms and small, cramped storage spaces – resulting in an open, flexible student collaboration space with ample daylighting. New technology was installed in each classroom. New flexible furniture was incorporated into the new learning spaces. A new administrative wing and ten additional classrooms were included in the project. To provide adequate collaboration and work space for the faculty, each faculty member was provided a personal work space. The faculty spaces are grouped together to allow small groups of faculty to collaborate within their own space.

The existing pool structure was completely renovated and the pool replaced. A new addition to the PE and athletic building provides space for the school’s fitness and wrestling programs. An upgraded mechanical system allows improved zoning and year-round heating and cooling.