Westfield High School

When the community supported WWS in their endeavor to address growing facility needs throughout the district with approval of a referendum, the largest allocation was put toward expanding the existing high school. Administrators saw this as an opportunity to not only address the needs of growing programs and an aging building, but to transform its education model and align the built environment with their pedagogical vision.

CSO studied existing facility use and programming information to quantify space utilization and projected student and program growth. Using CSO’s data, administrators decided to make the leap to a university model of education, allowing them to increase building efficiency and maximize the use of their budget to benefit as many parts of the building and programs as possible. In addition to this shift in space usage, WHS sought to accommodate growing demand for career ready programs, provide flexible areas for student use, and create spaces where students would want to spend time. All new and renovated spaces were designed to easily adapt to future program needs by minimizing built-in fixtures and maximizing use of mobile and flexible furniture. CSO worked closely with WHS to establish an aesthetic that mirrored the new educational direction with a high-tech, industrial feel while maintaining subtle touches that are distinctly Westfield.

The collaborative process between WHS and CSO and in-depth programming was critical to the success of this project. This approach allowed WHS to accomplish so much more than a traditional approach to projected growth would have allowed. The resultant custom tailored building will better support today’s students and staff in their endeavors and allow WHS to adapt to an unknown future much more readily and rapidly.

SpringHill Suites – Grand Park

With events held year-round at the Sports Complex, lodging needs in the area have drastically increased. This 150-key, 5-floor hotel features public spaces, a custom exterior, 2,000 square feet of meeting space, prototypical breakfast, a full-service bar, and surface parking.

Suites at the new hotel are larger than typical hotel rooms to accommodate larger groups and families. Separate living, working, and sleeping spaces provide guests with flexibility and functionality.

The SpringHill Suites also offers 1,700 square feet of functional meeting space and the Oak Bar, located adjacent to the lobby, features a stylish space adorned with wood and other natural elements.

Riverview Health Stadium

Westfield Washington Schools’ new 177,800 square foot multi-purpose stadium project included a new synthetic turf football field and 10-lane running track; three-level press box; new building for locker rooms, storage, concessions, and team/classroom space; and new home and visitor bleachers.

The stadium seats 5,000 people: 3,500 on the home side and 1,500 on the away side. The first floor of the 1,300 square foot press box features windowed areas with counter space for press overlooking the football field, a large conference room, and restrooms. The second level has an identical floor plan but incorporates bar-height tables for guests to overlook the field, and the third level is an open-air space for press and guests to get a birds-eye view of the field from the rooftop.  Additionally, the project included a brick concession building, restroom building, spirit shop, and locker buildings for the visiting and home teams.

SEP Corporate Headquarters

SEP (Software Engineering Professionals) is a local software company with a national footprint. When faced with the challenge of creating a new “forever home” for their headquarters, SEP and Pure Development turned to CSO. The design team worked with key stakeholders to capture the essence of SEP and marry it with the natural environment of the site. Key architectural features, such as the random rhythm of the façade’s vertical lines, mimic the complexity, order and rhythms found in nature. The rhythm also contributes in specific ways to the interior environment – enhancing collaborative spaces, piquing curiosity, and inspiring ingenuity. The natural assets of the site are leveraged through the strategic placement of interior walls, the framing of views, and the selection of an intentionally restrained material palette.

SEP’s unique brand is on display throughout the design. Designers found inspiration and drew a connection between the view-accenting architecture and the company’s preferred style of work: scrum. In this approach, employees apply large numbers of post-its to walls. The shape of a post-it on a wall mimicked the shape of the building footprint, and designers used this connection to influence key design features. Upon arrival visitors will notice an artful series of back-lit metal tabs peeling from a feature wall. This artistic expression pays homage to the scrum process while serving as a subtle branding component. The design team further embraced the holistic design approach by crafting one of a kind furniture pieces from timbers sourced from the SEP site.

The unapologetic blend of nature and technology is evident within the new SEP headquarters. Today’s technology infuses a sense of hustle, and SEP challenged this notion by embracing a more tranquil environment that fosters collaboration and nurtures new ideas.