Clif Bar

Clif Bar is a private company guided by Five Aspirations focused on sustaining their business, brands, people, community, and the planet. When they set out to design a renovation and expansion of their Indianapolis facility, it was crucial that their chosen design firm embraced a like-minded approach to incorporating biophilic design, renewable energy, repurposed materials, and locally-sourced materials. The two-story addition doubled the size of their office space while providing a work environment that is centered around the well-being of their employees. Not a single facet of the design was proposed without linking it back to direct evidence that such a feature would matter to the people who would inhabit the space.

Biophilic Design was crucial in creating an interior and exterior that would be an invigorating and comfortable environment for workers who spend long shifts indoors. Drawing on inspiration from the native Indiana geology, the building is clad in rough limestone detailed to express horizontal strata, and utilizes shading devices which draw upon the complexity and order of natural patterns, creating a soft play of light similar to that of a deciduous woodland.

These themes of prospect and refuge continue inside, offering dynamic double-height spaces in which to host all-hands meetings, as well as intimate nooks for private rest and respite. By express intention, every single employee has the same arrival experience and amenities. Bakery staff and office workers alike are intermixed in social spaces under skylights and at critical building zones. Given prominence due to the people it serves, the employee breakroom occupies the outer portion of the second floor. It is afforded sweeping view of the outdoors, and is uniquely branded to reflect the spirit and diversity of Clif Bar’s employees.

CSO’s design process was enhanced through workplace research data provided by DORIS Research as well as input on biophilic design features from Terrapin Bright Green, who has developed biophilic design strategies for other Clif Bar facilities.

Basketball Locker Room

Upon the successful completion of the Simon Skjodt Assembly Hall addition project, the Indiana University Athletic Department discovered an opportunity to enhance an area of underutilized space within the building. The space located under the lower bowl was being utilized for storage, back of house restrooms, and various ancillary needs. With direct access to the basketball court, it made sense to reclaim this space as game day locker rooms, a players lounge, shower/restrooms, and coaching conference spaces – all of which did not previously exist within the facility.

After early discussions with the University it became apparent this space needed to be on par with many of the universities IU competes with for talent. The current coaching staff indicated that, while the space needed to be improved, there was also a strong desire to have it be modest. Above all requirements, the space needed to speak to the rich history of Indiana University Basketball with an eye to the future.

In order to meet the goals for the project, the design team incorporated wood, limestone, and back painted glass as the foundation of the finish palette. These finishes would serve as a clean backdrop to the iconic branding components found in the furnishings and implemented throughout the design. The overall composition created the motivational and energetic space required to attract new athletes, while reminding them of the honor involved in representing IU.

In a press release, Coach Archie Miller stated, “As a program we want our players to experience the best of the best, and as we took inventory on how we wanted to do things as a new staff, one of the things we really approached was a new area for our team and creating an environment that is cutting edge and second to none. I think that’s what we have been able to create here.”

Hampton Inn & Suites – Rosemont

The 5-story, 158 key hotel is a shared site with a parking garage and office building. Upon arrival guests walk into an intimate atmosphere created by the use of harmonious cool colors, soft contrasting patterns, and delicate lighting. The lobby is designed as an extension of the common area which includes a breakfast and bar area that incorporates a variety of seating and lighting options for both leisure and business travelers. Additionally, a floor-to-ceiling fireplace wall provides a subtle divide between the lobby and common seating area as well as encourages a free flow of movement. Interior spaces are infused with local photography and artwork and the sleek modern aesthetic creates a feeling of elegance. Natural materials include brick, limestone, wood, and glass.

Hotel features include support spaces, a business center, a full-service bar, heated indoor swimming pool and fitness center, a food and beverage shop, and two 273 square foot meeting spaces that can accommodate up to 20 people.

Hampton Inn & Suites – Keystone

The Hampton Inn and Suites is a five-story, 129-room hotel featuring rooms with balconies, a large fitness center, indoor pool, and 1,150 square feet of meeting space. The project also included hotel support space, pool and fitness support spaces, and central laundry space. The hotel is part of the River North at Keystone mixed-use development that includes an office building, retail space, and luxury apartments.

The lobby of the hotel includes a two-story double-sided fireplace dividing the reception area and the dining area. The traditional interior finish of the lobby and lounge includes extensive use of wood finishes and detailing.

The guestrooms are a mix of prototypical and custom designs. Featured guestrooms and top floor guestrooms have balconies that provide views over Keystone Crossing and an adjacent lake.  Ceiling heights throughout have been increased to create a more spacious feel to both guestrooms and corridors.

The public amenities include a board room, meeting room, oversized fitness center, and a lap pool with splash area. An outdoor patio area has ample seating and a large fire pit is easily accessible from the dining area.

Late Harvest Kitchen

Late Harvest Kitchen combines the best elements of fine dining with the accessibility of a neighborhood restaurant. The restaurant’s design includes re-claimed wood and brick throughout to evoke a feeling of warmth and comfort. The dining room looks outward toward a spacious courtyard which features the most romantic dining space in Indianapolis. It is located in the Keystone at the Crossing area at The Shops at River Crossing. The overall context of Late Harvest Kitchen is that of quality and substance.