306 Riverfront

Flaherty & Collins set out to develop a unique housing option across the street from Kokomo Municipal Stadium. The design for the $32-million, mixed-use development of the former Apperson Brothers factory, transforms the building and surrounding property into a 200-luxury apartment community with 5,000 square feet of retail space. The design includes the reuse of the façade of the historic building, which helps preserve the history of the community.

In addition to luxury apartments, the community features 6,800 square feet of resort style amenities, including a Sky Deck with panoramic views of the river and downtown. Interior amenities include a Club Room with kitchen, bar and seating to accommodate large groups, a Fitness Club, a Pet Walk, E-Lounge, and bike storage areas.

“This development will enhance economic growth in the area and will draw new residents to the city,” said Kokomo Mayor Greg Goodnight. “We need diverse, unique housing to retain and attract residents.”

The Congress at Library Square

At the center of the neighborhood is The Congress, a newly constructed 1 and 2-bedroom apartment community. The five-story, 111-unit development called for the demolition of a vacant, one-story commercial building and the development of a low-rise, modern building with a parking garage wrapped on the south side and west sides by ground-level building amenities. The amenity space at The Congress includes a rooftop terrace, courtyard with entertaining spaces, fitness center, media lounge, and conference center.

While the site is essentially a square, the building’s south façade was designed as a subtle curve in response to the Indianapolis Public Library across the street. This results in a corner at 9th and Meridian that seems to jut out, peering down Meridian. The entire sweep of the south elevation was held 1 floor lower than the rest of the building, both to help with daylighting the internal courtyard, and to support a rooftop terrace which takes advantage of this location for maximum views toward downtown. The bulk of the Meridian Street façade is organized into vertical bays, terminating at the north with a blade sign. A masonry base unifies the entire building. Select apartments have individual roof top access, set back from the façade.

310 at Nulu

310 at Nulu offers urban style studio apartments in the trendy East Market District of Louisville and allows for an easy commute to the University of Louisville.

The complex is comprised of two sites and three, 4-story buildings. The west site, located on the west side of Hancock Street, includes two, 4-story buildings with 139 units and 128 surface parking spaces. The east site, located on the east side of Hancock Street, has one, 4-story building with 27 parking spaces on the first level of the building.

The development features amenities such as a 24-hour media lounge and fitness center, an underground parking garage, controlled building access, on-site leasing office, and Energy Star certified appliances.

The Depot at Nickel Plate

The Depot at Nickel Plate provides an upscale blend of residential and retail space in a pedestrian friendly mixed-use development that helped launch the revitalization of downtown Fishers.

The lower level of the mixed-use development consists of approximately 17,000 square feet of retail, dining, and entertainment space as well as a 430-space cast-in-place parking garage. The Depot at Nickel Plate amenities includes two exterior courtyards, a fitness center, pool, leasing office, and community lounge areas.

Conveniently located just blocks from parks, trails, and Interstate 69, The Depot at Nickel Plate is the prime location for anyone looking to enjoy all that Fishers has to offer. Each apartment is equipped with stainless steel EnergyStar appliances, granite countertops, oversized soaking tubs, energy efficient lighting, and wood style flooring.

River North at Keystone

The River North office building is strategically located on the scenic 25-acre lake of Keystone at the Crossing. The east face of the building embraces the morning sunrise and capitalizes on serene water views. Simple forms frame the glass openings and pay respect to the nearby existing architecture. The multi-tenant building further leverages the site by incorporating small retreat terraces overlooking the lake and centrally positioning the vertical circulation adjacent to the large two-story gathering hub, while enhanced exterior spaces lure tenants to the outdoors to work, relax and play.

Upon entering the 116,836 square foot, 5-story building, visitors are immediately drawn to the pass-through views to the lake. The interior design is intentionally subtle, but sophisticated. This design philosophy encourages the eye to continue outward to reinforce the connection to nature. Biophilic patterns can be found throughout the interior design, which is a unique concept for a multi-tenant development. The views to the water and connection to nature were leveraged, and to further the biophilic story the design team incorporated biomorphic patterns within the interior wood cladding, utilized simple-natural materials, and honed in on the human desire for an identifiable but safe risk situation at the glass railing overlook. The natural beauty of the walnut wood is observed from the main floor on the underside of the stairs and is intended to symbolize the complexity and order found in nature.

The River North office building at its core incorporates a simplistic design approach. However, digging deeper, the design is extremely complex and unique to the market. The design provides a piece of serenity within a continually evolving and very desirable area of Indianapolis. Visitors and tenants enjoy, within walking distance, many of the City’s most highly regarded restaurants and retail shops. This building is part of a holistic redevelopment of Keystone at the Crossing, including a five-story, 198-unit apartment building and parking garage, and a 129-room Hampton Inn & Suites Hotel.

Axis

The building provides easy and efficient access to all home, work, and leisure destinations and consists of retail space, a 47,000 square foot grocery store on the first floor, and 325 luxury residential units wrapped around a 435 space parking structure.

CSO’s designers combined functionality with beauty and form through the use of architectural mesh on the exterior of the parking garage. The transparency of the mesh acts as a natural ventilation system, which reduces the need for the need for costly HVAC systems. The use of mesh results in an abundance of natural light and air flow through the garage, permitting car emissions to be dispersed outside and improving the air quality in the space.

Each apartment portrays a modern design and reflects an updated interior that permeates the living space with the ultimate in luxury. Units feature distinctively styled rooms and luxurious accommodations. The one- and two-bedroom units feature granite countertops, roman soaking tubs, and stainless steel appliances. Supported by fabulous amenities and unrivaled community features, Axis includes 37,000 square feet of combined interior and exterior play space, including a Sky Bar with city views, an Aqua Lounge, a heated resort-style pool, 24-hour state-of-the-art fitness center, and a Great Lawn open area with lounge areas, a garden, and a fire pit.

3rd & Union Student Apartments

From the beginning of the project, CSO worked closely with the University and their Owner’s Representative to ensure that the project was completed on time and within budget. In order to achieve this, CSO proposed a fast-track approach utilizing multiple bid packages, which was an unfamiliar approach for the University.

Located in Indiana University’s Southeast Neighborhood, 3rd & Union provides students with a low-cost on-campus apartment option. The design blends traditional Gothic features with state-of-the-art amenities and sustainable design. The building features a limestone façade, steep roof with slate-look shingles, and a tunnel-like breezeway between its south and north wings.

The facility houses a combination of 102 one-bedroom and studio apartments designed to attract and retain upperclassmen and graduate students on campus. Each unit features a full kitchen, living area, bedroom, and private bathroom. The programming for the facility is rounded out with multipurpose spaces, a technology center, and laundry facilities that allow the building to facilitate a true living-learning community. In addition, the facility has two storage areas tucked into the exterior walls of the building providing complete shelter for bikes hanging on wall-mounted racks and a spacious recycling room conveniently located next to the exit.

The Mezz

The Mezz is a luxury apartment development that consists of 2 buildings located adjacent to the Center for the Performing Arts. The project is a public private partnership with the City of Carmel and provides an upscale urban living opportunity in the heart of Carmel’s new downtown.

The Mezz on the Monon is a 5-story building that includes 20 one and two bedroom residential units. The 8,000 sf main floor consists of common amenity spaces including a lounge and fitness area.

The Mezz on 3rd, also a 5-story building, provides space for the developer’s corporate headquarters on the main floor in addition to 24 studio, 1 bedroom, and 2 bedroom apartments.

A particularly narrow site resulted in one end of the east building’s foundation only being 22 feet wide. In order to maximize space designers relied on solutions such as spiral staircases in two-story apartments.

Artistry

The Artistry project revitalizes an area of downtown Indianapolis that had seemingly been forgotten. Phase 1 of the project provides an adaptive reuse solution to the former Bank One Operations Center structure by converting it to a 362,000 square foot mixed-use development, including four stories of apartments and amenity spaces over parking, office, and retail space at grade. This LEED for Homes Silver certified project defines a new gateway into the city and has served as a catalyst for development within the newly defined “Market East Cultural District. Phase 1 is considered to be the main building within a four-building mixed use development. The goals for Phase 1 were to design a building that would:

      • Serve as a gateway and catalyst for the revitalization of the Market East Cultural District.
      • Create a vibrant mixed-use development through the adaptive reuse of the former Bank One Operations Center.
      • Emphasize an urban industrial aesthetic through the physical reuse of the existing building structure.
      • Promote an urban apartment community that is enhanced by its dynamic outdoor living environment.

CSO went on to design Phase 2 of the project, which involved the addition of two buildings, the Mentor and Muse at Artistry, which provide additional living options to fit different types of lifestyles, including 354 square foot eco-suites for those who need minimal space.

Phase I of the project was particularly challenging due to the owner’s intent to build up from an existing structure. The configuration of the existing structure required that designers incorporate a number of potentially awkward column locations. Ultimately, this became a feature of the building design as the column placement dictated a wide array of residential unit variations and influenced the façade. By addressing these challenges with unique design solutions, the owner is able to offer tenants more layout options and the building boasts a more dynamic façade that brings new life to the streetscape. An open third floor pool and recreation deck provides dramatic views of the downtown area for all residents along with two interior courtyards featuring a fountain, vegetable garden, bocce court, and putting green.

The Avenue

The design for the Avenue includes three structures on one site. The main building parallels 10th Street and includes 21,000 square feet of retail space on the first floor.

Apartment amenities and community features include modern apartments fully equipped with black, stainless-steel appliances, walk-in closets and spacious patios and balconies; a fitness center; a saltwater swimming pool with an outdoor kitchen and grill; Internet café, media room, and business center with several study areas.

This 4-story, 76 unit, wood frame apartment building has a concrete and steel podium structure constructed between two buildings. The second building is a 4-story, 48 unit, wood frame apartment building with slab on grade construction. The third building is a 4-story wood frame building consisting of approximately 3,500 square feet of amenity space on the first floor and 6 units (3 flats, 3 townhomes) constructed within the three stories above the amenity space. Additionally, the Avenue has a 3-story, 260 space, on-site parking garage.

The Lux at Central Park

The Lux at Central Park is a high-end purpose built student housing facility within walking distance of the University of North Carolina – Chapel Hill. Located in a quiet grove surrounded by trees and walking trails, the Lux provides a perfect balance of study and recreation for students.

The 194-unit student housing complex consists of one, two, three, and four bedroom apartments to accommodate 608 students. In addition, the complex has community amenities including a fitness center, modern clubhouse, spa, resort-style pool and sundeck, cyber café/study lounge, computer center, game lounge, multi-purpose sports court, indoor/ outdoor gathering spaces, and bike storage.

The design of the facility is intended to balance the desire to blend with the traditional Chapel Hill architecture while also providing a modern facility that meets that needs and desires of today’s students.

Alpha

Named by the students of University of Alabama, this 696-bed, 263-unit student housing community offers fully furnished one, two, three, and four bedroom apartments. The project scope involved two sites located on the north and south sides of 13th Street East in Tuscaloosa, Alabama. The buildings consist of a combination of 3-story (Type V) and 5 story (Type III) wood framed construction. The northern site includes a 3 level precast concrete parking structure and the southern site includes a single level cast-in-place concrete podium parking structure. The Alpha features a broad array of amenities including a 24-hour fitness center, leasing office, theater and gaming area, computer café, private study lounges, an expansive clubhouse, and garage parking. Outdoor amenities include a grilling area, fire pit, resort-style pool, and sundeck.

Atmosphere Tempe

Atmosphere Tempe is a 20-story apartment tower within the vibrant downtown setting of Tempe, Arizona, immediately adjacent to the urban campus of Arizona State University. As one of the only cities in the Phoenix metropolitan area that is landlocked by neighboring municipalities, Tempe has avoided the region’s characteristic sprawl and has instead pursued growth by enthusiastically embracing increasing density and taller developments.

The building’s base contributes to the energetic downtown environment with nearly fully glazed elevations along the public streets and a canopy that lends protective shade in the 110-degree summers.  The mid-level parking decks are screened with a visually cooling blend of blues and silvers.  Likewise, the building’s external color palette is drawn from a range of lighter grays and off-whites, not so bright as to be reflective, but light enough to effectively deal with intense solar radiation.  Wood and metal provide accents at areas of close pedestrian contact.  As a contributing member of the growing Tempe skyline, the building is capped by a lighted trellis/cornice feature.

Leasing, amenities, and 5,000 s.f. of retail space occupy the first floor, with 5-levels of parking garage above.  Levels 6-19 are apartment floors with 252 units, arranged in an H-Shape plan configuration, with courtyards facing east and west.  These 6th floor courtyards offer intimate outdoor spaces for residents.  A variety of amenities occur at the 20th floor, including a pool, hot tub, covered terraces, and an indoor lounge and fitness area.  All of these spaces are afforded sweeping vistas of the city beyond, most notably a great view of Hayden Butte, a 330’ tall volcanic uplift and popular hiking destination, a few blocks to the north.  Hayden Butte is home to 1,000 year old petroglyphs, along with the signature 60’ tall letter “A” belonging to the University.