ASI Limited

ASI Limited, an Indianapolis-based supplier, fabricator, and installer of architectural window and specialty systems, needed a new corporate headquarters after outgrowing their prior office, which was also designed by CSO.

ASI takes responsibility for enclosing a building’s exterior, including curtain walls, windows, metal panels, doors, and ornamental metals so the design needed to reflect the company’s progressive, forward-thinking corporate philosophy.

The building features 20,000 square feet of office space defined by a curtainwall at the corner of the building. The design incorporates Kalzip perforated screens that are attached using a specially designed grid system and concealed fasteners to anchor it to the curtain wall. The client was intrigued by the fact that, during the day, the screen was very visible as a design element but at night the screen took on a whole different appearance. In addition to providing a design element, the screen provided a shield from the afternoon sun on the southwest side of the building.

SEP Corporate Headquarters

SEP (Software Engineering Professionals) is a local software company with a national footprint. When faced with the challenge of creating a new “forever home” for their headquarters, SEP and Pure Development turned to CSO. The design team worked with key stakeholders to capture the essence of SEP and marry it with the natural environment of the site. Key architectural features, such as the random rhythm of the façade’s vertical lines, mimic the complexity, order and rhythms found in nature. The rhythm also contributes in specific ways to the interior environment – enhancing collaborative spaces, piquing curiosity, and inspiring ingenuity. The natural assets of the site are leveraged through the strategic placement of interior walls, the framing of views, and the selection of an intentionally restrained material palette.

SEP’s unique brand is on display throughout the design. Designers found inspiration and drew a connection between the view-accenting architecture and the company’s preferred style of work: scrum. In this approach, employees apply large numbers of post-its to walls. The shape of a post-it on a wall mimicked the shape of the building footprint, and designers used this connection to influence key design features. Upon arrival visitors will notice an artful series of back-lit metal tabs peeling from a feature wall. This artistic expression pays homage to the scrum process while serving as a subtle branding component. The design team further embraced the holistic design approach by crafting one of a kind furniture pieces from timbers sourced from the SEP site.

The unapologetic blend of nature and technology is evident within the new SEP headquarters. Today’s technology infuses a sense of hustle, and SEP challenged this notion by embracing a more tranquil environment that fosters collaboration and nurtures new ideas.