SEP Corporate Headquarters

Westfield, Indiana
Inspired by the attributes of the site, designers seamlessly integrated natural elements with the SEP brand to create the design for the new company headquarters.

SEP (Software Engineering Professionals) is a local software company with a national footprint. When faced with the challenge of creating a new “forever home” for their headquarters, SEP and Pure Development turned to CSO. The design team worked with key stakeholders to capture the essence of SEP and marry it with the natural environment of the site. Key architectural features, such as the random rhythm of the façade’s vertical lines, mimic the complexity, order and rhythms found in nature. The rhythm also contributes in specific ways to the interior environment – enhancing collaborative spaces, piquing curiosity, and inspiring ingenuity. The natural assets of the site are leveraged through the strategic placement of interior walls, the framing of views, and the selection of an intentionally restrained material palette.

SEP’s unique brand is on display throughout the design. Designers found inspiration and drew a connection between the view-accenting architecture and the company’s preferred style of work: scrum. In this approach, employees apply large numbers of post-its to walls. The shape of a post-it on a wall mimicked the shape of the building footprint, and designers used this connection to influence key design features. Upon arrival visitors will notice an artful series of back-lit metal tabs peeling from a feature wall. This artistic expression pays homage to the scrum process while serving as a subtle branding component. The design team further embraced the holistic design approach by crafting one of a kind furniture pieces from timbers sourced from the SEP site.

The unapologetic blend of nature and technology is evident within the new SEP headquarters. Today’s technology infuses a sense of hustle, and SEP challenged this notion by embracing a more tranquil environment that fosters collaboration and nurtures new ideas.

Project Details

Location
Westfield, Indiana
Size
65,051 sf