Willow Lake Elementary School

CSO worked closely with Washington Township Schools’ administrators, building-level principals and faculty, and the Design Team to develop a program for a prototypical two story, K-5 elementary school with six 5-classroom learning neighborhoods, an administrative area, shared activity area, gymnasium, dining commons, discovery center, kitchen, and building support spaces.

Each learning neighborhood has a shared activity commons that is large enough for the entire neighborhood to gather and is easily accessible from each classroom. The overall layout of the learning neighborhoods creates two outdoor learning labs and an interior learning lab courtyard that are easily accessed from all learning neighborhoods and discovery center. The interior courtyard will serve as both educational outdoor space and a source of natural light for both levels.

Adjacent to the learning neighborhoods are the instructional spaces for art, world language, the project/idea lab, and a self-contained learning studio which provides the possibility of a flex classroom should a grade level size fluctuate and need an additional classroom. Music is the only enrichment activity not directly adjacent to the neighborhoods. The music lab is located adjacent to the dining commons where there is a raised platform for performances. This also provides a good separation for the higher noise levels in the music lab from the rest of the instructional spaces.

A centrally located Discovery Center has a large two-story open area for book stacks as well as a Media Production Lab.

Willow Lake Elementary School was built on the site of an existing elementary school that was completely demolished to accommodate the new school, parking, and site improvements while preserving the existing baseball diamonds and soccer field.

306 Riverfront

Flaherty & Collins set out to develop a unique housing option across the street from Kokomo Municipal Stadium. The design for the $32-million, mixed-use development of the former Apperson Brothers factory, transforms the building and surrounding property into a 200-luxury apartment community with 5,000 square feet of retail space. The design includes the reuse of the façade of the historic building, which helps preserve the history of the community.

In addition to luxury apartments, the community features 6,800 square feet of resort style amenities, including a Sky Deck with panoramic views of the river and downtown. Interior amenities include a Club Room with kitchen, bar and seating to accommodate large groups, a Fitness Club, a Pet Walk, E-Lounge, and bike storage areas.

“This development will enhance economic growth in the area and will draw new residents to the city,” said Kokomo Mayor Greg Goodnight. “We need diverse, unique housing to retain and attract residents.”

Honors College and Residences

Purdue University envisioned an interdisciplinary living-learning community that would serve as a centralized hub for the students, administration, and academic spaces associated with their Honors College program.  As their only academic residential college, the University’s goal was to provide students with an environment purposefully designed for state-of-the-art active learning.

The academic spaces consist of approximately 40,000 square feet to accommodate faculty and staff offices, classrooms, innovation space, and study spaces. Learning and leadership opportunities include a STEAM (science, technology, engineering, arts and agriculture, math) research lab, active learning studios, and an Innovation Forum – featuring an interactive, programmable floor – provides a showcase for student projects.

The “Great Hall”, a flexible space that can be configured to seat more than 400 for lectures, presentations, and events, is the centerpiece of the Honors College. The space is located in the center of the community with access to a primary campus path and greenspace.

The two buildings that make up the community – each with academic space and residential space – are located within the University’s “student success corridor.” Over 800 students live in clusters of roughly 24 students in pod configurations complemented by community and social areas designed to foster informal interaction and collaboration.

The Congress at Library Square

At the center of the neighborhood is The Congress, a newly constructed 1 and 2-bedroom apartment community. The five-story, 111-unit development called for the demolition of a vacant, one-story commercial building and the development of a low-rise, modern building with a parking garage wrapped on the south side and west sides by ground-level building amenities. The amenity space at The Congress includes a rooftop terrace, courtyard with entertaining spaces, fitness center, media lounge, and conference center.

While the site is essentially a square, the building’s south façade was designed as a subtle curve in response to the Indianapolis Public Library across the street. This results in a corner at 9th and Meridian that seems to jut out, peering down Meridian. The entire sweep of the south elevation was held 1 floor lower than the rest of the building, both to help with daylighting the internal courtyard, and to support a rooftop terrace which takes advantage of this location for maximum views toward downtown. The bulk of the Meridian Street façade is organized into vertical bays, terminating at the north with a blade sign. A masonry base unifies the entire building. Select apartments have individual roof top access, set back from the façade.

Clearwater Elementary School

CSO worked closely with Washington Township Schools’ administrators, building-level principals and faculty, and the Design Team to develop a program for a prototypical two story, K-5 elementary school with six 5-classroom learning neighborhoods, an administrative area, shared activity area, gymnasium, dining commons, discovery center, kitchen, and building support spaces.

Each learning neighborhood has a shared activity commons that is large enough for the entire neighborhood to gather and is easily accessible from each classroom. The overall layout of the learning neighborhoods creates two outdoor learning labs and an interior learning lab courtyard that are easily accessed from all learning neighborhoods and discovery center. The interior courtyard will serve as both educational outdoor space and a source of natural light for both levels.

Adjacent to the learning neighborhoods are the instructional spaces for art, world language, the project/idea lab, and a self-contained learning studio which provides the possibility of a flex classroom should a grade level size fluctuate and need an additional classroom. Music is the only enrichment activity not directly adjacent to the neighborhoods. The music lab is located adjacent to the dining commons where there is a raised platform for performances. This also provides a good separation for the higher noise levels in the music lab from the rest of the instructional spaces.

A centrally located Discovery Center has a large two-story open area for book stacks as well as a Media Production Lab.

Clearwater Elementary School was built on the site of an existing elementary school that was completely demolished to accommodate the new school, parking, and site improvements while preserving the existing baseball diamonds and soccer field.

The Depot at Nickel Plate

The Depot at Nickel Plate provides an upscale blend of residential and retail space in a pedestrian friendly mixed-use development that helped launch the revitalization of downtown Fishers.

The lower level of the mixed-use development consists of approximately 17,000 square feet of retail, dining, and entertainment space as well as a 430-space cast-in-place parking garage. The Depot at Nickel Plate amenities includes two exterior courtyards, a fitness center, pool, leasing office, and community lounge areas.

Conveniently located just blocks from parks, trails, and Interstate 69, The Depot at Nickel Plate is the prime location for anyone looking to enjoy all that Fishers has to offer. Each apartment is equipped with stainless steel EnergyStar appliances, granite countertops, oversized soaking tubs, energy efficient lighting, and wood style flooring.

Artistry

The Artistry project revitalizes an area of downtown Indianapolis that had seemingly been forgotten. Phase 1 of the project provides an adaptive reuse solution to the former Bank One Operations Center structure by converting it to a 362,000 square foot mixed-use development, including four stories of apartments and amenity spaces over parking, office, and retail space at grade. This LEED for Homes Silver certified project defines a new gateway into the city and has served as a catalyst for development within the newly defined “Market East Cultural District. Phase 1 is considered to be the main building within a four-building mixed use development. The goals for Phase 1 were to design a building that would:

      • Serve as a gateway and catalyst for the revitalization of the Market East Cultural District.
      • Create a vibrant mixed-use development through the adaptive reuse of the former Bank One Operations Center.
      • Emphasize an urban industrial aesthetic through the physical reuse of the existing building structure.
      • Promote an urban apartment community that is enhanced by its dynamic outdoor living environment.

CSO went on to design Phase 2 of the project, which involved the addition of two buildings, the Mentor and Muse at Artistry, which provide additional living options to fit different types of lifestyles, including 354 square foot eco-suites for those who need minimal space.

Phase I of the project was particularly challenging due to the owner’s intent to build up from an existing structure. The configuration of the existing structure required that designers incorporate a number of potentially awkward column locations. Ultimately, this became a feature of the building design as the column placement dictated a wide array of residential unit variations and influenced the façade. By addressing these challenges with unique design solutions, the owner is able to offer tenants more layout options and the building boasts a more dynamic façade that brings new life to the streetscape. An open third floor pool and recreation deck provides dramatic views of the downtown area for all residents along with two interior courtyards featuring a fountain, vegetable garden, bocce court, and putting green.

The Langston

The Langston features 290 apartments in nine buildings and was the largest residential project built in Cleveland in over 30 years. With a prime location, the Langston captures the best student-focused amenities, providing easy access to campus, restaurants, shops, and nightlife. The Langston consists of multiple buildings for 1, 2, 3, and 4 bedroom apartments as well as retail and parking space.

The upscale, contemporary apartments are spacious, with open layouts and amenities such as modern kitchens with stainless steel and black appliances, walk-in closets, and private, attached bathrooms. Additionally, the apartment buildings have built-in study areas, an in-home laundry facility, private conference rooms, and a top-of-the-line fitness and training facility.

Building A is a four-story building with 10 units per floor and 40 total units. Building B is a four-story building with 14 housing units per floor for a total of 56 units. Building C is a five-story building with retail on the first floor and four stories of housing units above that are comprised of 11 units per floor for a total of 44 units. Buildings D, E, F, G, H, and I are four-story buildings with 25 housing units each.

Late Harvest Kitchen

Late Harvest Kitchen combines the best elements of fine dining with the accessibility of a neighborhood restaurant. The restaurant’s design includes re-claimed wood and brick throughout to evoke a feeling of warmth and comfort. The dining room looks outward toward a spacious courtyard which features the most romantic dining space in Indianapolis. It is located in the Keystone at the Crossing area at The Shops at River Crossing. The overall context of Late Harvest Kitchen is that of quality and substance.