Cummins Seymour Technical Center

The new Cummins, Inc. Seymour Technical Center was designed as the Global Headquarters for High-Horsepower Design and Engineering. The 2-story office addition includes workspace and collaboration areas, a dining facility and social hub, new entrances, and a security and training pavilion for the engine plant. The building design is a bold expression of Cummins’ engineering prowess and its proud history of designing, manufacturing, and distributing the finest, most powerful engines in the world. The main entrances incorporate dramatically cantilevered steel canopies, which are reminiscent of Columbus, Indiana’s iconic red suspension bridge. The office building’s exterior was designed with an advanced engineered skin, incorporating an exterior daylighting and shading system. Each of the primary exterior façades has been purposefully designed to respond to its specific and unique solar orientation.

Cummins wanted to “bring the office into the plant, and the plant into the office.” Highly durable and raw industrial materials such as corrugated steel panels, polished concrete, and wood slats fastened to exposed metal studs were incorporated throughout the office environment. These same materials can be found on the plant floor, and therefore subtly reinforce the connection. The engine assembly and finishing process was carefully examined early in the design process with the goal of informing the final design. Elements of the manufacturing process are on display in the office area through the incorporation of design features such as the compound curves and finish found on powder-coated steel benches which mimic the sleek lines of the engines.

Highly flexible, ergonomic workspace solutions and state-of-the-art audiovisual collaboration systems allow the engineers to tailor how and where they work. A variety of flexible meeting rooms, focus booths, soft seating areas, and social hubs are available to accommodate the changing needs of their workforce and promote interaction, collaboration, and engineering innovation.

The Cummins Seymour Technical Center does more than provide much needed space for engineering staff – it uplifts their work force in beautiful spaces and is an inspiring reflection of Cummins’ proud tradition of world-class engineering.

Rose-Hulman Ventures

Rose-Hulman Ventures takes educational hands-on projects to a whole new dimension. Its unique operational model for university and industry interaction bridges the gap between research and the marketplace. When students walk through the doors at Rose-Hulman Ventures, they enter a model of the industrial world.

CSO and Garmong Construction provided design-build services for this $1.8 million renovation of an existing 30,000 square foot building. The project was phased to keep the building fully operational at all times during construction. The building renovation included all of the mechanical labs, electrical labs, chemical labs, and fabrication areas along with the creation of an interactive software lab, new administrative office and reception area, and a fully operational machine shop. Additionally, an existing break room was converted into a state-of-the-art multi-purpose tiered presentation space for 80 people.

Seng-Liang Wang Hall

The 4-story, 147,000 square foot building is designed to house research and laboratory space for Purdue’s School of Electrical and Computer Engineering, as well as 22,000 square feet of commercially-leased retail space and 60,000 square feet of Class A office space. Its beautiful common areas include an open, light-filled 4-story atrium and indoor and outdoor gathering and seating areas.

The building received LEED New Construction Gold certification recognizing Wang Hall’s best-in-class “green” building strategies and practices. The building was completed on a sustainable project site and is located in a community setting within existing residential and commercial infrastructure. In addition, the building and site were designed to minimize the impact of urban heat islands on neighboring developments and habitats. The design is mindful of both water efficiency and energy efficiency, and was designed with low-flow and high-efficiency flush and flow fixtures to reduce potable water use within the building.