Forty540

Forty540, a speculative office building, was developed as Phase I of a two-building master-planned office park. The 5-story building includes expansive, interrupted floor plates of over 40,000 square feet, allowing for maximum flexibility and minimal disruption of interior space planning for large tenants while still maintaining common area efficiencies for small and mid-sized tenants. The building design includes high performance clear floor to ceiling glass to maximize visibility while minimizing solar heat gain within the building.

CSO’s interior designers worked with the owner to provide a lobby design that capitalizes on the concept of using the public area as an integrated community space. A social gathering lounge directly off the lobby provides space to meet, relax, and play. The finishes from the lobby stretch seamlessly into the lounge to create a connection and remove perceived barriers, thus breathing life into the lobby as well. A variety of seating options welcomes visitors and encourages them to utilize the space to meet their needs.

The architectural design reinterprets the classic base, middle, and top composition of commercial/public buildings in a more contemporary aesthetic. The exterior precast concrete skin uses three different colors and textures transcending from dark at the bottom to light at the top. The majority of the façade is composed of floor to ceiling punched windows, but incorporates sections of vertical precast panels and glass curtain wall to accent the main entrance and corners of the building.

310 at Nulu

310 at Nulu offers urban style studio apartments in the trendy East Market District of Louisville and allows for an easy commute to the University of Louisville.

The complex is comprised of two sites and three, 4-story buildings. The west site, located on the west side of Hancock Street, includes two, 4-story buildings with 139 units and 128 surface parking spaces. The east site, located on the east side of Hancock Street, has one, 4-story building with 27 parking spaces on the first level of the building.

The development features amenities such as a 24-hour media lounge and fitness center, an underground parking garage, controlled building access, on-site leasing office, and Energy Star certified appliances.

The Depot at Nickel Plate

The Depot at Nickel Plate provides an upscale blend of residential and retail space in a pedestrian friendly mixed-use development that helped launch the revitalization of downtown Fishers.

The lower level of the mixed-use development consists of approximately 17,000 square feet of retail, dining, and entertainment space as well as a 430-space cast-in-place parking garage. The Depot at Nickel Plate amenities includes two exterior courtyards, a fitness center, pool, leasing office, and community lounge areas.

Conveniently located just blocks from parks, trails, and Interstate 69, The Depot at Nickel Plate is the prime location for anyone looking to enjoy all that Fishers has to offer. Each apartment is equipped with stainless steel EnergyStar appliances, granite countertops, oversized soaking tubs, energy efficient lighting, and wood style flooring.

Axis

The building provides easy and efficient access to all home, work, and leisure destinations and consists of retail space, a 47,000 square foot grocery store on the first floor, and 325 luxury residential units wrapped around a 435 space parking structure.

CSO’s designers combined functionality with beauty and form through the use of architectural mesh on the exterior of the parking garage. The transparency of the mesh acts as a natural ventilation system, which reduces the need for the need for costly HVAC systems. The use of mesh results in an abundance of natural light and air flow through the garage, permitting car emissions to be dispersed outside and improving the air quality in the space.

Each apartment portrays a modern design and reflects an updated interior that permeates the living space with the ultimate in luxury. Units feature distinctively styled rooms and luxurious accommodations. The one- and two-bedroom units feature granite countertops, roman soaking tubs, and stainless steel appliances. Supported by fabulous amenities and unrivaled community features, Axis includes 37,000 square feet of combined interior and exterior play space, including a Sky Bar with city views, an Aqua Lounge, a heated resort-style pool, 24-hour state-of-the-art fitness center, and a Great Lawn open area with lounge areas, a garden, and a fire pit.

Artistry

The Artistry project revitalizes an area of downtown Indianapolis that had seemingly been forgotten. Phase 1 of the project provides an adaptive reuse solution to the former Bank One Operations Center structure by converting it to a 362,000 square foot mixed-use development, including four stories of apartments and amenity spaces over parking, office, and retail space at grade. This LEED for Homes Silver certified project defines a new gateway into the city and has served as a catalyst for development within the newly defined “Market East Cultural District. Phase 1 is considered to be the main building within a four-building mixed use development. The goals for Phase 1 were to design a building that would:

      • Serve as a gateway and catalyst for the revitalization of the Market East Cultural District.
      • Create a vibrant mixed-use development through the adaptive reuse of the former Bank One Operations Center.
      • Emphasize an urban industrial aesthetic through the physical reuse of the existing building structure.
      • Promote an urban apartment community that is enhanced by its dynamic outdoor living environment.

CSO went on to design Phase 2 of the project, which involved the addition of two buildings, the Mentor and Muse at Artistry, which provide additional living options to fit different types of lifestyles, including 354 square foot eco-suites for those who need minimal space.

Phase I of the project was particularly challenging due to the owner’s intent to build up from an existing structure. The configuration of the existing structure required that designers incorporate a number of potentially awkward column locations. Ultimately, this became a feature of the building design as the column placement dictated a wide array of residential unit variations and influenced the façade. By addressing these challenges with unique design solutions, the owner is able to offer tenants more layout options and the building boasts a more dynamic façade that brings new life to the streetscape. An open third floor pool and recreation deck provides dramatic views of the downtown area for all residents along with two interior courtyards featuring a fountain, vegetable garden, bocce court, and putting green.

Governor Mitch Daniels Barracks Complex

CSO was retained by the Military Department of Indiana for the design of one of two new complexes for Camp Atterbury. The facility provides barracks for over 600 soldiers in standard modified two-story design. The project was designed in accordance with the requirements of UFC 4-171-05 Army Reserve Facilities, 4-010-01 anti-terrorism force protection.

The project includes billeting facilities in a barracks-style configuration, as well as 2+2 sleeping quarters for the non-commissioned officers associated with each wing. A television lounge, internet café, laundry, and latrine facilities are provided with each set of barracks. Two Bachelor Officer Quarters house 80 soldiers in a semi-private 2+2 arrangement.

A 30,000 square foot dining facility serving the complex is also included. The project is the first phase of a new complex just north of the existing Camp Atterbury campus that will house 6,000 soldiers.

Alpha

Named by the students of University of Alabama, this 698-bed, 266-unit student housing community offers fully furnished one, two, three, and four bedroom apartments. The project scope involved two sites located on the north and south sides of 13th Street East in Tuscaloosa, Alabama. The buildings consist of a combination of 3-story (Type V) and 5 story (Type III) wood framed construction. The northern site includes a 3 level precast concrete parking structure and the southern site includes a single level cast-in-place concrete podium parking structure. The Alpha features a broad array of amenities including a 24-hour fitness center, leasing office, theater and gaming area, computer café, private study lounges, an expansive clubhouse, and garage parking. Outdoor amenities include a grilling area, fire pit, resort-style pool, and sundeck.