Carr Workplaces – Convergence

At the outset of the project, the Purdue Research Foundation partnered with Carr Workplaces to create a building unlike any other on Purdue University’s campus. This building was planned to serve as a catalyst for idea exchanges and idea incubation. The vision included entrepreneurs, established Fortune 500 companies, university faculty and students all converging in a single location. “Convergence” evolved as the concept.

The space includes 68 private offices, drop-in workspaces, meeting rooms, and event space on the first two floors of the center. The project included the design of the building’s public spaces along with the space for Carr Workplaces.

Upon entering the building, visitors are entrenched within the convergence ecosystem. Collaboration spaces including: community tables, informal lounge settings and private conference rooms surround the dynamic 2-story atrium. The artfully woven lighting above the atrium is symbolic of the idea exchange concept and serves as a subtle branded component. The balance of exposed structural steel elements and refined details speaks to the synergy between “Boilermakers” and corporate partnerships.

The Carr space continues the subtle color story of the atrium, and reimagines it as bold patterns and strategic color blocking. A neutral foundation of the iconic Purdue “black and gold” translates to steel and wood, and enables bright blues, oranges and greens to take center stage.

The artwork contributes seamlessly to the dynamic color integration, and reveals another layer of the complex design. Carefully curated art reminds users of the rich Purdue University heritage, and their contributions to Agriculture, Aeronautics, Engineering and Space Exploration.

A diverse assortment of work settings allows users to tailor the space to meet their needs. The incorporation of neighborhood plazas places the opportunity to collaborate at the user’s doorstep. Both formal and informal settings support this exchange and further the opportunity to choose. Strategic circulation paths facilitate impromptu exchanges, and are designed to encourage wellness.

Convergence is where private industry is strategically located at Purdue University’s front door. It is an incubator for innovation. As Purdue states, it is “where ideas will be turned into discoveries and global challenges translated into innovations and impact.”

Clif Bar

Clif Bar is a private company guided by Five Aspirations focused on sustaining their business, brands, people, community, and the planet. When they set out to design a renovation and expansion of their Indianapolis facility, it was crucial that their chosen design firm embraced a like-minded approach to incorporating biophilic design, renewable energy, repurposed materials, and locally-sourced materials. The two-story addition doubled the size of their office space while providing a work environment that is centered around the well-being of their employees. Not a single facet of the design was proposed without linking it back to direct evidence that such a feature would matter to the people who would inhabit the space.

Biophilic Design was crucial in creating an interior and exterior that would be an invigorating and comfortable environment for workers who spend long shifts indoors. Drawing on inspiration from the native Indiana geology, the building is clad in rough limestone detailed to express horizontal strata, and utilizes shading devices which draw upon the complexity and order of natural patterns, creating a soft play of light similar to that of a deciduous woodland.

These themes of prospect and refuge continue inside, offering dynamic double-height spaces in which to host all-hands meetings, as well as intimate nooks for private rest and respite. By express intention, every single employee has the same arrival experience and amenities. Bakery staff and office workers alike are intermixed in social spaces under skylights and at critical building zones. Given prominence due to the people it serves, the employee breakroom occupies the outer portion of the second floor. It is afforded sweeping view of the outdoors, and is uniquely branded to reflect the spirit and diversity of Clif Bar’s employees.

CSO’s design process was enhanced through workplace research data provided by DORIS Research as well as input on biophilic design features from Terrapin Bright Green, who has developed biophilic design strategies for other Clif Bar facilities.

Forty540

Forty540, a speculative office building, was developed as Phase I of a two-building master-planned office park. The 5-story building includes expansive, interrupted floor plates of over 40,000 square feet, allowing for maximum flexibility and minimal disruption of interior space planning for large tenants while still maintaining common area efficiencies for small and mid-sized tenants. The building design includes high performance clear floor to ceiling glass to maximize visibility while minimizing solar heat gain within the building.

CSO’s interior designers worked with the owner to provide a lobby design that capitalizes on the concept of using the public area as an integrated community space. A social gathering lounge directly off the lobby provides space to meet, relax, and play. The finishes from the lobby stretch seamlessly into the lounge to create a connection and remove perceived barriers, thus breathing life into the lobby as well. A variety of seating options welcomes visitors and encourages them to utilize the space to meet their needs.

The architectural design reinterprets the classic base, middle, and top composition of commercial/public buildings in a more contemporary aesthetic. The exterior precast concrete skin uses three different colors and textures transcending from dark at the bottom to light at the top. The majority of the façade is composed of floor to ceiling punched windows, but incorporates sections of vertical precast panels and glass curtain wall to accent the main entrance and corners of the building.

Saab Aeronautics

Located in Purdue University’s Discovery Park, this advanced manufacturing facility will support production of the U.S. Air Force’s T-X jet trainer and will be SAAB’s flagship design and manufacturing presence in the US. The facility includes a 27,000 square foot corporate office with a 3,000 square foot lobby with a 1/3 scale model of the TX fighter, plus meeting/collaboration spaces, locker rooms, generous break areas and (2) trellised outdoor patios. The 87,000 square foot manufacturing area includes receiving, parts storage, subassembly, final assembly, and shipping areas with (5) beam cranes and specialized power, vacuum and compressed air systems to support the manufacturing jigs.