306 Riverfront

Flaherty & Collins set out to develop a unique housing option across the street from Kokomo Municipal Stadium. The design for the $32-million, mixed-use development of the former Apperson Brothers factory, transforms the building and surrounding property into a 200-luxury apartment community with 5,000 square feet of retail space. The design includes the reuse of the façade of the historic building, which helps preserve the history of the community.

In addition to luxury apartments, the community features 6,800 square feet of resort style amenities, including a Sky Deck with panoramic views of the river and downtown. Interior amenities include a Club Room with kitchen, bar and seating to accommodate large groups, a Fitness Club, a Pet Walk, E-Lounge, and bike storage areas.

“This development will enhance economic growth in the area and will draw new residents to the city,” said Kokomo Mayor Greg Goodnight. “We need diverse, unique housing to retain and attract residents.”

The Depot at Nickel Plate

The Depot at Nickel Plate provides an upscale blend of residential and retail space in a pedestrian friendly mixed-use development that helped launch the revitalization of downtown Fishers.

The lower level of the mixed-use development consists of approximately 17,000 square feet of retail, dining, and entertainment space as well as a 430-space cast-in-place parking garage. The Depot at Nickel Plate amenities includes two exterior courtyards, a fitness center, pool, leasing office, and community lounge areas.

Conveniently located just blocks from parks, trails, and Interstate 69, The Depot at Nickel Plate is the prime location for anyone looking to enjoy all that Fishers has to offer. Each apartment is equipped with stainless steel EnergyStar appliances, granite countertops, oversized soaking tubs, energy efficient lighting, and wood style flooring.

Axis

The building provides easy and efficient access to all home, work, and leisure destinations and consists of retail space, a 47,000 square foot grocery store on the first floor, and 325 luxury residential units wrapped around a 435 space parking structure.

CSO’s designers combined functionality with beauty and form through the use of architectural mesh on the exterior of the parking garage. The transparency of the mesh acts as a natural ventilation system, which reduces the need for the need for costly HVAC systems. The use of mesh results in an abundance of natural light and air flow through the garage, permitting car emissions to be dispersed outside and improving the air quality in the space.

Each apartment portrays a modern design and reflects an updated interior that permeates the living space with the ultimate in luxury. Units feature distinctively styled rooms and luxurious accommodations. The one- and two-bedroom units feature granite countertops, roman soaking tubs, and stainless steel appliances. Supported by fabulous amenities and unrivaled community features, Axis includes 37,000 square feet of combined interior and exterior play space, including a Sky Bar with city views, an Aqua Lounge, a heated resort-style pool, 24-hour state-of-the-art fitness center, and a Great Lawn open area with lounge areas, a garden, and a fire pit.

Columbus East High School

Columbus East High School was designed in 1970 as a high school whose traditional program was delivered through a large seminar, small group study delivery system. Over the years the school has moved to a more traditional high school schedule but has retained the culture of openness and flexibility.

Building improvements and expansions were designed to retain the character of the original design, both internally and externally. The building entrance was relocated to the east side of the building to increase its visual presence and to allow a direct, accessible route into the building. The entire second floor was renovated and reconfigured to eliminate undersized classrooms and small, cramped storage spaces – resulting in an open, flexible student collaboration space with ample daylighting. New technology was installed in each classroom. New flexible furniture was incorporated into the new learning spaces. A new administrative wing and ten additional classrooms were included in the project. To provide adequate collaboration and work space for the faculty, each faculty member was provided a personal work space. The faculty spaces are grouped together to allow small groups of faculty to collaborate within their own space.

The existing pool structure was completely renovated and the pool replaced. A new addition to the PE and athletic building provides space for the school’s fitness and wrestling programs. An upgraded mechanical system allows improved zoning and year-round heating and cooling.

Artistry

The Artistry project revitalizes an area of downtown Indianapolis that had seemingly been forgotten. Phase 1 of the project provides an adaptive reuse solution to the former Bank One Operations Center structure by converting it to a 362,000 square foot mixed-use development, including four stories of apartments and amenity spaces over parking, office, and retail space at grade. This LEED for Homes Silver certified project defines a new gateway into the city and has served as a catalyst for development within the newly defined “Market East Cultural District. Phase 1 is considered to be the main building within a four-building mixed use development. The goals for Phase 1 were to design a building that would:

      • Serve as a gateway and catalyst for the revitalization of the Market East Cultural District.
      • Create a vibrant mixed-use development through the adaptive reuse of the former Bank One Operations Center.
      • Emphasize an urban industrial aesthetic through the physical reuse of the existing building structure.
      • Promote an urban apartment community that is enhanced by its dynamic outdoor living environment.

CSO went on to design Phase 2 of the project, which involved the addition of two buildings, the Mentor and Muse at Artistry, which provide additional living options to fit different types of lifestyles, including 354 square foot eco-suites for those who need minimal space.

Phase I of the project was particularly challenging due to the owner’s intent to build up from an existing structure. The configuration of the existing structure required that designers incorporate a number of potentially awkward column locations. Ultimately, this became a feature of the building design as the column placement dictated a wide array of residential unit variations and influenced the façade. By addressing these challenges with unique design solutions, the owner is able to offer tenants more layout options and the building boasts a more dynamic façade that brings new life to the streetscape. An open third floor pool and recreation deck provides dramatic views of the downtown area for all residents along with two interior courtyards featuring a fountain, vegetable garden, bocce court, and putting green.

The Collegiate on Angliana

The Collegiate on Angliana is a four building complex adjacent to the University of Kentucky campus in Lexington that utilizes a unique 2-story unit design that eliminates the public corridor on floors 2 and 4, thereby creating a highly efficient floor plate with very attractive units in one, two, three and four bedroom configurations. Every apartment features a spacious layout with secluded areas that provide residents with plenty of space to socialize and private areas for downtime.

The apartments within the complex have townhome-style layouts and include fully equipped kitchens, hardwood floors, private balconies, oversized closets, long hallways for maximum privacy, and spacious living rooms. Additionally, the complex has amenities such as a resort style pool, hot tub and sundeck, fitness center, indoor/outdoor gathering spaces, computer center and study lounge, clubhouse, and basketball and volleyball courts.

The Avenue

The design for the Avenue includes three structures on one site. The main building parallels 10th Street and includes 21,000 square feet of retail space on the first floor.

Apartment amenities and community features include modern apartments fully equipped with black, stainless-steel appliances, walk-in closets and spacious patios and balconies; a fitness center; a saltwater swimming pool with an outdoor kitchen and grill; Internet café, media room, and business center with several study areas.

This 4-story, 76 unit, wood frame apartment building has a concrete and steel podium structure constructed between two buildings. The second building is a 4-story, 48 unit, wood frame apartment building with slab on grade construction. The third building is a 4-story wood frame building consisting of approximately 3,500 square feet of amenity space on the first floor and 6 units (3 flats, 3 townhomes) constructed within the three stories above the amenity space. Additionally, the Avenue has a 3-story, 260 space, on-site parking garage.

North Central High School Natatorium

The addition is sited on the south side of the existing building. It features an entry lobby with accompanying public restrooms and offices for the athletic department. The focus of the addition is the natatorium space which houses a 50 meter x 25 yard swimming pool with two movable bulkheads. An integrated diving well sports one meter and three meter diving boards. Ample deck space surrounds the pool to allow for dry land training, team seating, timing offices, and spectator seating for 500. Also included in the project are locker rooms, pool offices, equipment rooms, and a wet classroom.

Alpha

Named by the students of University of Alabama, this 698-bed, 266-unit student housing community offers fully furnished one, two, three, and four bedroom apartments. The project scope involved two sites located on the north and south sides of 13th Street East in Tuscaloosa, Alabama. The buildings consist of a combination of 3-story (Type V) and 5 story (Type III) wood framed construction. The northern site includes a 3 level precast concrete parking structure and the southern site includes a single level cast-in-place concrete podium parking structure. The Alpha features a broad array of amenities including a 24-hour fitness center, leasing office, theater and gaming area, computer café, private study lounges, an expansive clubhouse, and garage parking. Outdoor amenities include a grilling area, fire pit, resort-style pool, and sundeck.