Health Sciences Building

Part of the University’s efforts to economically revive the south side neighborhood and attract new students, the Health Sciences building provides a new gateway to campus and an integrated hub where faculty, students, and healthcare professionals can collaborate on education and research.

The new Health Sciences building is reflective of the University’s commitment to inspiring excellence by providing learning opportunities that respond in innovative ways to the needs of all students. The building design presents a transparent, flexible concept that allows for current and future needs of the programs housed within. The building’s prominent location creates an ideal venue for an outdoor seating and interaction area adjacent to the indoor café.

The building consolidates several departments into a collaborative and integrated learning environment that promotes intellectual and social interaction among students and faculty. Included in the design are teaching spaces, faculty areas, research labs, and wellness-related areas for the Physical Therapy, Occupational Therapy, Nursing, Kinesiology, and Psychology Programs.

Roche Diagnostics Lab and Office

The objective for this 55,569 square foot, 2-story building addition was to bring together five related product testing laboratories into one unified setting for increased productivity and effectiveness. In order to address workflow requirements, the design is sited as an addition to an existing building but it is essentially a freestanding two-story structure. The program included product testing labs, various purpose-designed meeting spaces, social hub/interaction spaces, and a variety of flexible, concentrative and mobile work settings.

The program areas were layered vertically in the building to manage biohazard separations and controls, with the lab spaces on the first floor and the flexible work environments, meeting, and interaction areas located on the second floor for access to natural light. In order to promote interaction and a sense of community, the most public function – the social hub – is located adjacent to the main staircase, at the most centralized point in the circulation atrium. This convergence of circulation and social functions has proven to be very conducive to staff interaction.

In order to maximize natural light while adhering to sustainable design features, detailed 3-D models, sun path studies, building sections, and energy analysis models were developed and analyzed to inform the final design configuration of the west façade shading system and glazing. The design solution creates a carefully designed, glazed west-facing façade which allows very controlled, diffused natural daylight directly into the circulation atrium and deeply into the lab, office, and interaction spaces beyond.

The interior spaces were designed with extensive interior glazing to display the advanced laboratory technology and innovation that is central to Roche’s business success and corporate culture, as well as to allow for the deep penetration of natural light. The Design Team combined very clean, European modernist materials and furnishings with a warm palette of neutral hues and accent colors rooted in the native Indiana landscape.

As the result of the client’s tech-based culture and high design aspirations, the design team employed a rigorous, multidisciplinary, sustainable design approach to create an uplifting, technologically advanced facility that inspires its scientific staff and expresses its culture of scientific innovation.

Seng-Liang Wang Hall

The 4-story, 147,000 square foot building is designed to house research and laboratory space for Purdue’s School of Electrical and Computer Engineering, as well as 22,000 square feet of commercially-leased retail space and 60,000 square feet of Class A office space. Its beautiful common areas include an open, light-filled 4-story atrium and indoor and outdoor gathering and seating areas.

The building received LEED New Construction Gold certification recognizing Wang Hall’s best-in-class “green” building strategies and practices. The building was completed on a sustainable project site and is located in a community setting within existing residential and commercial infrastructure. In addition, the building and site were designed to minimize the impact of urban heat islands on neighboring developments and habitats. The design is mindful of both water efficiency and energy efficiency, and was designed with low-flow and high-efficiency flush and flow fixtures to reduce potable water use within the building.

Roche Diagnostics Building G

For many years Roche relied on a standard footprint for their open office areas, originally developed because of the need to reuse open office cubicles and their components, in various configurations as workplace needs evolved. In an effort to modernize their headquarters, Roche recognized the need to focus on leveraging workplace trends such as mobility and sustainability.

This project involved 28,844 square feet spread between two floors in an existing 69,632 square foot building. Through this design, CSO helped reinforce the value of the newly implemented alternative workplace strategies for Roche’s open office environments. The refreshed space focuses on overall flexibility and collaboration while allowing users to maximize resources and support Roche’s mission of innovation.

The updated work environment provides a free address system that allows individuals to make a choice about where to work depending on their individualized needs. It also provides ample space for collaboration and focused work as well as social hubs. CSO focused on re-imagining this workspace to create a work environment that aligns with the vision of the company, leverages technology to better support changes in the workplace, and incorporates sustainability and employee welfare as key components of the new environment.

Innovation Building 2 in 16 Tech

16 Tech is an innovation district encompassing 50 acres adjacent to downtown Indianapolis and is part of a larger 250-acre technology park designated by the City of Indianapolis. Located near the economic, academic, medical, and research hubs of the city and region, Building 2 in 16 Tech is designed for state-of-the-art connectivity and innovation. In keeping with the vision for the district, the building will accommodate tenants focused on research and innovation, while also providing street-level common areas and retail spaces. The building is located and designed to overlook 16 Tech’s future central green, provide a view of downtown Indianapolis, and offer convenient access to all that the park has to offer.