Health Sciences Building

Part of the University’s efforts to economically revive the south side neighborhood and attract new students, the Health Sciences building provides a new gateway to campus and an integrated hub where faculty, students, and healthcare professionals can collaborate on education and research.

The new Health Sciences building is reflective of the University’s commitment to inspiring excellence by providing learning opportunities that respond in innovative ways to the needs of all students. The building design presents a transparent, flexible concept that allows for current and future needs of the programs housed within. The building’s prominent location creates an ideal venue for an outdoor seating and interaction area adjacent to the indoor café.

The building consolidates several departments into a collaborative and integrated learning environment that promotes intellectual and social interaction among students and faculty. Included in the design are teaching spaces, faculty areas, research labs, and wellness-related areas for the Physical Therapy, Occupational Therapy, Nursing, Kinesiology, and Psychology Programs.

Roche Diagnostics Lab and Office

The objective for this 55,569 square foot, 2-story building addition was to bring together five related product testing laboratories into one unified setting for increased productivity and effectiveness. In order to address workflow requirements, the design is sited as an addition to an existing building but it is essentially a freestanding two-story structure. The program included product testing labs, various purpose-designed meeting spaces, social hub/interaction spaces, and a variety of flexible, concentrative and mobile work settings.

The program areas were layered vertically in the building to manage biohazard separations and controls, with the lab spaces on the first floor and the flexible work environments, meeting, and interaction areas located on the second floor for access to natural light. In order to promote interaction and a sense of community, the most public function – the social hub – is located adjacent to the main staircase, at the most centralized point in the circulation atrium. This convergence of circulation and social functions has proven to be very conducive to staff interaction.

In order to maximize natural light while adhering to sustainable design features, detailed 3-D models, sun path studies, building sections, and energy analysis models were developed and analyzed to inform the final design configuration of the west façade shading system and glazing. The design solution creates a carefully designed, glazed west-facing façade which allows very controlled, diffused natural daylight directly into the circulation atrium and deeply into the lab, office, and interaction spaces beyond.

The interior spaces were designed with extensive interior glazing to display the advanced laboratory technology and innovation that is central to Roche’s business success and corporate culture, as well as to allow for the deep penetration of natural light. The Design Team combined very clean, European modernist materials and furnishings with a warm palette of neutral hues and accent colors rooted in the native Indiana landscape.

As the result of the client’s tech-based culture and high design aspirations, the design team employed a rigorous, multidisciplinary, sustainable design approach to create an uplifting, technologically advanced facility that inspires its scientific staff and expresses its culture of scientific innovation.

Seng-Liang Wang Hall

The 4-story, 147,000 square foot building is designed to house research and laboratory space for Purdue’s School of Electrical and Computer Engineering, as well as 22,000 square feet of commercially-leased retail space and 60,000 square feet of Class A office space. Its beautiful common areas include an open, light-filled 4-story atrium and indoor and outdoor gathering and seating areas.

The building received LEED New Construction Gold certification recognizing Wang Hall’s best-in-class “green” building strategies and practices. The building was completed on a sustainable project site and is located in a community setting within existing residential and commercial infrastructure. In addition, the building and site were designed to minimize the impact of urban heat islands on neighboring developments and habitats. The design is mindful of both water efficiency and energy efficiency, and was designed with low-flow and high-efficiency flush and flow fixtures to reduce potable water use within the building.

HSE College and Career Academies

Hamilton Southeastern Schools conducted a community study and determined that rather than building a third high school to meet the needs of their growing community, they would build advanced learning center academies at each campus to accommodate an additional 1,000 students.

CSO was selected to work with stakeholders to explore the requirements of a learning center that would meet their academic needs while taking into consideration what teaching and learning looks like at institutions of higher education and centers of innovative learning. CSO worked with educational experts to gather stakeholder input around the tenets of 21st Century School Design and developed design concepts that met the required scope and quality for the project.  Design documents and detailed renderings were developed for both high schools and were critical in the passing of the May 2013 referendum. After the referendum was passed, CSO used the detailed design documents to develop the design criteria package that allowed the school corporation to issue an RFP for design-build teams. CSO stayed on the project through construction as owner’s representative.

In addition to expanding each high school’s capacity by 1,000 students, the academies also reflect the most innovative design for teaching and learning with accessible space for early college classes that provide actual college credits for high school students. Additions are 2-stories and reflect the qualities of 21st Century Design with copious daylight, transparency in learning spaces, ubiquitous technology, and flexible learning spaces that are sized for small and large group gatherings. Teachers do not “own” their classroom space but have an office space available, similar to the arrangements in higher education. A Student Learning Commons, adjacent to the student café, has technology tables and opportunities for small group collaboration. A large, open science lab serves all disciplines and art labs open to one another, creating a free flowing creative environment.