Willow Lake Elementary School

CSO worked closely with Washington Township Schools’ administrators, building-level principals and faculty, and the Design Team to develop a program for a prototypical two story, K-5 elementary school with six 5-classroom learning neighborhoods, an administrative area, shared activity area, gymnasium, dining commons, discovery center, kitchen, and building support spaces.

Each learning neighborhood has a shared activity commons that is large enough for the entire neighborhood to gather and is easily accessible from each classroom. The overall layout of the learning neighborhoods creates two outdoor learning labs and an interior learning lab courtyard that are easily accessed from all learning neighborhoods and discovery center. The interior courtyard will serve as both educational outdoor space and a source of natural light for both levels.

Adjacent to the learning neighborhoods are the instructional spaces for art, world language, the project/idea lab, and a self-contained learning studio which provides the possibility of a flex classroom should a grade level size fluctuate and need an additional classroom. Music is the only enrichment activity not directly adjacent to the neighborhoods. The music lab is located adjacent to the dining commons where there is a raised platform for performances. This also provides a good separation for the higher noise levels in the music lab from the rest of the instructional spaces.

A centrally located Discovery Center has a large two-story open area for book stacks as well as a Media Production Lab.

Willow Lake Elementary School was built on the site of an existing elementary school that was completely demolished to accommodate the new school, parking, and site improvements while preserving the existing baseball diamonds and soccer field.

Southeastern Elementary School

Programming efforts involving HSE administrators, building-level principals and faculty, and the Design Team resulted in the development of a two-story, K-4 elementary school with five learning neighborhoods, an administrative area, shared activity area, gymnasium, dining commons, discovery center, kitchen, and building support spaces.

Each learning neighborhood has six studios (classrooms), and a shared activity commons that is large enough for the entire neighborhood to gather and is easily accessible from each studio. Each neighborhood also has a small lab/kitchenette, three small group rooms, and two sets of student restrooms. Each studio has adequate space for multiple learning centers.

Adjacent to the learning neighborhoods are the instructional spaces for art and music, the language lab/resource studio, and the self-contained learning studio. The close proximity between the neighborhoods and the enrichment areas provides the possibility of a flex classroom should a grade level size fluctuate and need an additional classroom.

The music lab is located adjacent to the dining commons where there is a raised platform for performances.

The most central point in the building is the Discovery Center and support spaces. A large, two story volume open area for book stacks accounts for the majority of the space.

Clearwater Elementary School

CSO worked closely with Washington Township Schools’ administrators, building-level principals and faculty, and the Design Team to develop a program for a prototypical two story, K-5 elementary school with six 5-classroom learning neighborhoods, an administrative area, shared activity area, gymnasium, dining commons, discovery center, kitchen, and building support spaces.

Each learning neighborhood has a shared activity commons that is large enough for the entire neighborhood to gather and is easily accessible from each classroom. The overall layout of the learning neighborhoods creates two outdoor learning labs and an interior learning lab courtyard that are easily accessed from all learning neighborhoods and discovery center. The interior courtyard will serve as both educational outdoor space and a source of natural light for both levels.

Adjacent to the learning neighborhoods are the instructional spaces for art, world language, the project/idea lab, and a self-contained learning studio which provides the possibility of a flex classroom should a grade level size fluctuate and need an additional classroom. Music is the only enrichment activity not directly adjacent to the neighborhoods. The music lab is located adjacent to the dining commons where there is a raised platform for performances. This also provides a good separation for the higher noise levels in the music lab from the rest of the instructional spaces.

A centrally located Discovery Center has a large two-story open area for book stacks as well as a Media Production Lab.

Clearwater Elementary School was built on the site of an existing elementary school that was completely demolished to accommodate the new school, parking, and site improvements while preserving the existing baseball diamonds and soccer field.

Central Middle School

The replacement project for Central Middle School started with a series of workshops involving students, administrators, teachers, staff, parents, and Columbus community members. The goals for Central Middle School were to prepare for change in the future, promote collaboration through student-centered teams, integrate technology, incorporate flexible spaces, encourage community use and partnerships, and create a secure yet accessible environment.

CSO worked in collaboration with Perkins + Will to plan a flexible facility that would accommodate future growth and curriculum changes. The school is zoned into two components: an academic zone and a public zone. In the academic zone, spaces are grouped together to support the middle school team model and create a smaller scale environment for students, while remaining flexible for future teaching needs. Twenty four classrooms are grouped into teams consisting of three classrooms, a laboratory, and a shared space. Public spaces are separated from academic spaces by the building’s main entry. A multi-story commons acts as a cafeteria and multi-functional hub for students.

The use of historic signage and façade elements allow this new school to blend in with historic downtown Columbus. Significant green spaces create an educational park for the town while maintaining a neighborhood identity.

Homestead High School

Over the last several years the administration at Southwest Allen County Schools (SACS) began to dream about making major changes at Homestead High School (HHS). Primarily a single story building, students struggled to travel from one side to another during passing periods and there were few spaces able to facilitate informal student interactions or collaborative group work.

CSO was brought on board with local architect MKM and educational consultant Brain Spaces to begin programming and planning for the future Homestead. Extensive meetings with students, staff, parents, and community members quickly revealed immense support for changes at the high school and a desire for the building to better represent and support the students who walked its hallways. The design team collaborated to maximize the amount of new space to be constructed while leveraging portions of the existing facility to reach the desired program requirements.

The resultant design will include a new two story academic wing, large student commons, 3,000 seat completion gym, and 990 seat performing arts center. Nearly 400,000 sf will be added on to the existing high school before razing roughly 350,000 sf of existing structure. The remaining 300,000 sf will be extensively renovated ensure the ‘new’ building has the same look, feel, and function throughout.

Completing a project of this scale while keeping the existing building operational during construction will be a complex task requiring continued coordination between SACS, HHS, the design team, and the construction manager. The phased addition, renovation, and demolition is set to occur from July 2020 through December 2024. Once complete Homestead High School will finally have space to educate students for generations to come.

Tri-North Middle School

The design of this new middle school building reflects the district’s ongoing commitment to provide flexible, adaptable spaces while prioritizing collaboration and sustainability.

Monroe County Community School Corporation (MCCSC) identified the need to replace the aging Tri-North Middle School. CSO and BrainSpaces, an expert in brain-based educational planning and design, led a visioning and programming process that enabled CSO to design a new building tailored to the specific needs and vision of Tri-North students, teachers, and administrators.

The building layout utilizes next generation learning elements including an open media center, collaboration spaces, and small group rooms throughout the building. Teachers and administrators expressed the need for spaces to be flexible and adaptable to a rapidly changing educational world. CSO’s design addresses the need for flexibility by implementing features such as the use of operable theater seating in the Performance / Large Group Instruction space, operable partitions in Science and STEM labs, and spaces that are planned to facilitate the use of both departmental and interdisciplinary teaching models.

MCCSC also emphasized the need for sustainable design considerations which were implemented with plans for a geothermal system, solar array on the gym roof, and use of local materials and native plants. The leadership of MCCSC is excited for the New Tri-North Middle School to be the crown jewel for this Bloomington community.

Park Tudor Wellness Center

The new Irsay Family Sports Center for Health and Wellness will include a fieldhouse, auxiliary gym, multipurpose studio, weight and cardio fitness room and seminar classroom, and community spaces for students to gather. Activities in the building are intentionally displayed to encourage interaction, communication, and wellness on campus. The building design incorporates limestone, metal panel, and wood elements in keeping with the existing campus. The new wellness center replaces an existing sports facility and is scheduled to open in November 2021. CSO partnered with Lake|Flato on this exciting project.