American Red Cross Indiana Region Headquarters

Through collaboration and funding with the City of Indianapolis, and donor support, Red Cross was able to achieve their goal of building a new, more efficient headquarters. The new building’s reduced footprint and efficient use of space allows the American Red Cross (ARC) to commit more dollars to what they do best: always being there in times of need. Flexible training rooms, a community center, teaming areas, local office spaces, and huddle spaces encapsulate the programs within the headquarters, creating an environment that promotes interaction where employees and volunteers feel energized and accommodated. Employees are not assigned desks or specific work spaces so the design of the facility is very flexible and adaptable. Amenities include a rooftop terrace that creates a respite and wellness destination, and a coffee house that connects and creates community.

The building is extremely sustainable, with the exterior wrapped in red brick, seamlessly blending in with the surrounding architectural aesthetic. The headquarters has large windows that welcome natural light creating a community-oriented atmosphere and providing views of the surrounding neighborhood of downtown Indianapolis. In addition, a key branding focal point is incorporated on the interior corridor that displays historical Red Cross artifacts, local to Indianapolis. The iconic, ARC-branded “red” is carried throughout the headquarters. The American Red Cross new Indiana Regional Headquarters is the first Red Cross facility to reflect new design standards developed for the organization by Perkins + Will.
Photography: © James Steinkamp

HealthNow New York

Prominently located next to the New York Niagara Section Thruway on an abandoned brownfield site, the largest building in 20 years in Buffalo helped encourage economic development in the area. The design utilizes an 1859 stone façade to maintain historic preservation of the site’s past while incorporating a curved glass curtain wall. The curtain wall not only offers magnificent views of Lake Erie, but its southern exposure provides a valuable component of the building’s sustainable design.

The north, east, and west façades are a detailed colored architectural precast concrete with large window openings, recalling brick waterfront warehouses.  The entry plaza reflects the shifted city grids of the waterfront and downtown. The building is set back from the thruway, allowing the site development of a landscaped “greenway”, and screening a 1,500-car employee parking structure with an enclosed employee pedestrian bridge connection.

Sustainable design features include the development of an urban brownfield site; the southern glass curtain wall with low-e glazing and sunscreens with motorized shades and light sensors for solar control, day lighting and views; energy efficient mechanical and electrical systems; and the use of “green” building materials and construction practices.

Joint Force Headquarters

The 79,111 square foot renovation and 76,342 square foot addition was designed to develop a more efficient operation center by consolidating units associated with the headquarters which were located at other facilities and buildings at Stout Field. The facility houses the Indiana Army National Guard Element, Joint Force Headquarters, Indiana Air National Guard, Indiana Army National Guard Recruiting and Retention Battalion, and the 38th Infantry Division Band.

The multi-building renovation and additions improved building aesthetics and sustainability while preserving the history of the facility. The renovated buildings were kept fully operational throughout construction. The renovation of Building 9 is a hangar with two-story office wings that was built at the beginning of World War II. The building is eligible for listing on the National Register and was reviewed by the State Historic Preservation Office.

Monarch Beverage

Over the past six decades, Monarch has distinguished itself as an industry leader through its efficient operations and customer service and a community leader through its sustainability and service initiatives. They are focused on providing an ever-escalating standard of service to their customers and their ability to do so is directly impacted by the operation of their distribution facility. CSO worked with Monarch to ensure that their facility would meet the needs of their operation.

The distribution area utilizes an automated material handling system to palletize products for more than 80 daily delivery routes. The entry façade features an integral loading canopy anchored with a 2-story curtainwall and precast entry feature. The 2-story lobby, conference/training spaces, and a tasting room are all featured within the interior.

The facility includes 55,000 square feet of corporate headquarters office space, 457,500 square feet of warehouse space, 21,300 square feet of cold storage, and a 19,000 square foot fleet maintenance building.

SEP Corporate Headquarters

SEP (Software Engineering Professionals) is a local software company with a national footprint. When faced with the challenge of creating a new “forever home” for their headquarters, SEP and Pure Development turned to CSO. The design team worked with key stakeholders to capture the essence of SEP and marry it with the natural environment of the site. Key architectural features, such as the random rhythm of the façade’s vertical lines, mimic the complexity, order and rhythms found in nature. The rhythm also contributes in specific ways to the interior environment – enhancing collaborative spaces, piquing curiosity, and inspiring ingenuity. The natural assets of the site are leveraged through the strategic placement of interior walls, the framing of views, and the selection of an intentionally restrained material palette.

SEP’s unique brand is on display throughout the design. Designers found inspiration and drew a connection between the view-accenting architecture and the company’s preferred style of work: scrum. In this approach, employees apply large numbers of post-its to walls. The shape of a post-it on a wall mimicked the shape of the building footprint, and designers used this connection to influence key design features. Upon arrival visitors will notice an artful series of back-lit metal tabs peeling from a feature wall. This artistic expression pays homage to the scrum process while serving as a subtle branding component. The design team further embraced the holistic design approach by crafting one of a kind furniture pieces from timbers sourced from the SEP site.

The unapologetic blend of nature and technology is evident within the new SEP headquarters. Today’s technology infuses a sense of hustle, and SEP challenged this notion by embracing a more tranquil environment that fosters collaboration and nurtures new ideas.