The Olivia on Main

The Olivia on Main Luxury Residence & Shoppes is a five-story, mixed use development that includes 204, 1 and 2 bedroom apartments, 17,000 square feet of retail/restaurant space on the ground floor, 57 covered parking spaces, an indoor amenities center, and an elevated second floor pool and deck with an indoor aqua lounge.

Upon arrival to the amenity center and leasing offices, visitors and residents are welcomed by an open concept with views to multiple engagement spaces. The design team planned the amenity center to allow residents and visitors to choose their level of social interaction within the space. On axis with the entry is a beautiful stone island and hospitality center. Intentionally located as the heart of the space, much like today’s residential kitchens, it serves as an informal gathering space, a hospitality space, and meeting location. From this central location residents and visitors may choose to further explore the space. Upon exploration, they will find a private movie room, fitness center, conference space, business center, gaming lounge, and finally a private library lounge.

The interior design of the apartment and amenity center sought to balance a luxury feel with a budget that was consistent with area development. Throughout the space touches of casual luxury are noted in unique lighting elements, natural stone materials, and a clever mix of metal finishes. The neutral foundation for the palette elevates these features allowing them to make a lasting impact on visitors and residents alike.

Honors College and Residences

Purdue University envisioned an interdisciplinary living-learning community that would serve as a centralized hub for the students, administration, and academic spaces associated with their Honors College program.  As their only academic residential college, the University’s goal was to provide students with an environment purposefully designed for state-of-the-art active learning.

The academic spaces consist of approximately 40,000 square feet to accommodate faculty and staff offices, classrooms, innovation space, and study spaces. Learning and leadership opportunities include a STEAM (science, technology, engineering, arts and agriculture, math) research lab, active learning studios, and an Innovation Forum – featuring an interactive, programmable floor – provides a showcase for student projects.

The “Great Hall”, a flexible space that can be configured to seat more than 400 for lectures, presentations, and events, is the centerpiece of the Honors College. The space is located in the center of the community with access to a primary campus path and greenspace.

The two buildings that make up the community – each with academic space and residential space – are located within the University’s “student success corridor.” Over 800 students live in clusters of roughly 24 students in pod configurations complemented by community and social areas designed to foster informal interaction and collaboration.

The Arbuckle

The Arbuckle mixed-use urban living project was one of the key initiatives in the Town of Brownsburg’s goal to transform the Arbuckle park area of downtown into a vibrant, pedestrian-friendly, economic center with many commercial, retail, and residential options for residents.

Designed to fit sensitively into the fabric of Brownsburg’s historic downtown, the architecture of the Arbuckle is about placemaking and creating resort-style urban living options for Brownsburg. The human-scale façades are carefully detailed with warm tones of high quality brick, cast stone lintels, and traditional cornices.

The retail storefronts work together with the streetscape design to create an upscale, walkable, live-work-play destination in the heart of Brownsburg. The building is designed to completely conceal the ample parking and to create a beautifully landscaped interior courtyard with numerous amenities.

The 200+ residences include studio, one and two bedroom luxury apartments.

310 at Nulu

310 at Nulu offers urban style studio apartments in the trendy East Market District of Louisville and allows for an easy commute to the University of Louisville.

The complex is comprised of two sites and three, 4-story buildings. The west site, located on the west side of Hancock Street, includes two, 4-story buildings with 139 units and 128 surface parking spaces. The east site, located on the east side of Hancock Street, has one, 4-story building with 27 parking spaces on the first level of the building.

The development features amenities such as a 24-hour media lounge and fitness center, an underground parking garage, controlled building access, on-site leasing office, and Energy Star certified appliances.

The Depot at Nickel Plate

The Depot at Nickel Plate provides an upscale blend of residential and retail space in a pedestrian friendly mixed-use development that helped launch the revitalization of downtown Fishers.

The lower level of the mixed-use development consists of approximately 17,000 square feet of retail, dining, and entertainment space as well as a 430-space cast-in-place parking garage. The Depot at Nickel Plate amenities includes two exterior courtyards, a fitness center, pool, leasing office, and community lounge areas.

Conveniently located just blocks from parks, trails, and Interstate 69, The Depot at Nickel Plate is the prime location for anyone looking to enjoy all that Fishers has to offer. Each apartment is equipped with stainless steel EnergyStar appliances, granite countertops, oversized soaking tubs, energy efficient lighting, and wood style flooring.

Axis

The building provides easy and efficient access to all home, work, and leisure destinations and consists of retail space, a 47,000 square foot grocery store on the first floor, and 325 luxury residential units wrapped around a 435 space parking structure.

CSO’s designers combined functionality with beauty and form through the use of architectural mesh on the exterior of the parking garage. The transparency of the mesh acts as a natural ventilation system, which reduces the need for the need for costly HVAC systems. The use of mesh results in an abundance of natural light and air flow through the garage, permitting car emissions to be dispersed outside and improving the air quality in the space.

Each apartment portrays a modern design and reflects an updated interior that permeates the living space with the ultimate in luxury. Units feature distinctively styled rooms and luxurious accommodations. The one- and two-bedroom units feature granite countertops, roman soaking tubs, and stainless steel appliances. Supported by fabulous amenities and unrivaled community features, Axis includes 37,000 square feet of combined interior and exterior play space, including a Sky Bar with city views, an Aqua Lounge, a heated resort-style pool, 24-hour state-of-the-art fitness center, and a Great Lawn open area with lounge areas, a garden, and a fire pit.

3rd & Union Student Apartments

From the beginning of the project, CSO worked closely with the University and their Owner’s Representative to ensure that the project was completed on time and within budget. In order to achieve this, CSO proposed a fast-track approach utilizing multiple bid packages, which was an unfamiliar approach for the University.

Located in Indiana University’s Southeast Neighborhood, 3rd & Union provides students with a low-cost on-campus apartment option. The design blends traditional Gothic features with state-of-the-art amenities and sustainable design. The building features a limestone façade, steep roof with slate-look shingles, and a tunnel-like breezeway between its south and north wings.

The facility houses a combination of 102 one-bedroom and studio apartments designed to attract and retain upperclassmen and graduate students on campus. Each unit features a full kitchen, living area, bedroom, and private bathroom. The programming for the facility is rounded out with multipurpose spaces, a technology center, and laundry facilities that allow the building to facilitate a true living-learning community. In addition, the facility has two storage areas tucked into the exterior walls of the building providing complete shelter for bikes hanging on wall-mounted racks and a spacious recycling room conveniently located next to the exit.

Artistry

The Artistry project revitalizes an area of downtown Indianapolis that had seemingly been forgotten. Phase 1 of the project provides an adaptive reuse solution to the former Bank One Operations Center structure by converting it to a 362,000 square foot mixed-use development, including four stories of apartments and amenity spaces over parking, office, and retail space at grade. This LEED for Homes Silver certified project defines a new gateway into the city and has served as a catalyst for development within the newly defined “Market East Cultural District. Phase 1 is considered to be the main building within a four-building mixed use development. The goals for Phase 1 were to design a building that would:

      • Serve as a gateway and catalyst for the revitalization of the Market East Cultural District.
      • Create a vibrant mixed-use development through the adaptive reuse of the former Bank One Operations Center.
      • Emphasize an urban industrial aesthetic through the physical reuse of the existing building structure.
      • Promote an urban apartment community that is enhanced by its dynamic outdoor living environment.

CSO went on to design Phase 2 of the project, which involved the addition of two buildings, the Mentor and Muse at Artistry, which provide additional living options to fit different types of lifestyles, including 354 square foot eco-suites for those who need minimal space.

Phase I of the project was particularly challenging due to the owner’s intent to build up from an existing structure. The configuration of the existing structure required that designers incorporate a number of potentially awkward column locations. Ultimately, this became a feature of the building design as the column placement dictated a wide array of residential unit variations and influenced the façade. By addressing these challenges with unique design solutions, the owner is able to offer tenants more layout options and the building boasts a more dynamic façade that brings new life to the streetscape. An open third floor pool and recreation deck provides dramatic views of the downtown area for all residents along with two interior courtyards featuring a fountain, vegetable garden, bocce court, and putting green.

Joint Force Headquarters

The 79,111 square foot renovation and 76,342 square foot addition was designed to develop a more efficient operation center by consolidating units associated with the headquarters which were located at other facilities and buildings at Stout Field. The facility houses the Indiana Army National Guard Element, Joint Force Headquarters, Indiana Air National Guard, Indiana Army National Guard Recruiting and Retention Battalion, and the 38th Infantry Division Band.

The multi-building renovation and additions improved building aesthetics and sustainability while preserving the history of the facility. The renovated buildings were kept fully operational throughout construction. The renovation of Building 9 is a hangar with two-story office wings that was built at the beginning of World War II. The building is eligible for listing on the National Register and was reviewed by the State Historic Preservation Office.

The Collegiate on Angliana

The Collegiate on Angliana is a four building complex adjacent to the University of Kentucky campus in Lexington that utilizes a unique 2-story unit design that eliminates the public corridor on floors 2 and 4, thereby creating a highly efficient floor plate with very attractive units in one, two, three and four bedroom configurations. Every apartment features a spacious layout with secluded areas that provide residents with plenty of space to socialize and private areas for downtime.

The apartments within the complex have townhome-style layouts and include fully equipped kitchens, hardwood floors, private balconies, oversized closets, long hallways for maximum privacy, and spacious living rooms. Additionally, the complex has amenities such as a resort style pool, hot tub and sundeck, fitness center, indoor/outdoor gathering spaces, computer center and study lounge, clubhouse, and basketball and volleyball courts.

The Avenue

The design for the Avenue includes three structures on one site. The main building parallels 10th Street and includes 21,000 square feet of retail space on the first floor.

Apartment amenities and community features include modern apartments fully equipped with black, stainless-steel appliances, walk-in closets and spacious patios and balconies; a fitness center; a saltwater swimming pool with an outdoor kitchen and grill; Internet café, media room, and business center with several study areas.

This 4-story, 76 unit, wood frame apartment building has a concrete and steel podium structure constructed between two buildings. The second building is a 4-story, 48 unit, wood frame apartment building with slab on grade construction. The third building is a 4-story wood frame building consisting of approximately 3,500 square feet of amenity space on the first floor and 6 units (3 flats, 3 townhomes) constructed within the three stories above the amenity space. Additionally, the Avenue has a 3-story, 260 space, on-site parking garage.

8N Lofts

8N Lofts, named by the students at University of Nebraska – Lincoln, is a seven-story, student living community located near the city’s historic Haymarket District on 8th and N Streets. The design of the structure incorporates bold, modern and vibrant elements found within the Haymarket District.

The upscale 172-unit, 624-bed community offers a mix of fully furnished 1,2,3,4 and 5 bedroom apartments and features luxury amenities including a “Husker Sky Deck” on the top floor with a large-screen TV, fire pit, expansive hot tub, sundeck, climbing wall, private courtyards, and grilling stations.

Student residents also have access to a 4,200 square foot clubhouse equipped with a fitness center, computer café, private study lounges, and a theater gaming area. Individual apartment amenities include granite countertops, hardwood-style floors, private bedroom suites, walk-in closets, and full size washers and dryers.

The Lux at Central Park

The Lux at Central Park is a high-end purpose built student housing facility within walking distance of the University of North Carolina – Chapel Hill. Located in a quiet grove surrounded by trees and walking trails, the Lux provides a perfect balance of study and recreation for students.

The 194-unit student housing complex consists of one, two, three, and four bedroom apartments to accommodate 608 students. In addition, the complex has community amenities including a fitness center, modern clubhouse, spa, resort-style pool and sundeck, cyber café/study lounge, computer center, game lounge, multi-purpose sports court, indoor/ outdoor gathering spaces, and bike storage.

The design of the facility is intended to balance the desire to blend with the traditional Chapel Hill architecture while also providing a modern facility that meets that needs and desires of today’s students.

Governor Mitch Daniels Barracks Complex

CSO was retained by the Military Department of Indiana for the design of one of two new complexes for Camp Atterbury. The facility provides barracks for over 600 soldiers in standard modified two-story design. The project was designed in accordance with the requirements of UFC 4-171-05 Army Reserve Facilities, 4-010-01 anti-terrorism force protection.

The project includes billeting facilities in a barracks-style configuration, as well as 2+2 sleeping quarters for the non-commissioned officers associated with each wing. A television lounge, internet café, laundry, and latrine facilities are provided with each set of barracks. Two Bachelor Officer Quarters house 80 soldiers in a semi-private 2+2 arrangement.

A 30,000 square foot dining facility serving the complex is also included. The project is the first phase of a new complex just north of the existing Camp Atterbury campus that will house 6,000 soldiers.

The Langston

The Langston features over 370 apartments in nine buildings and was the largest residential project built in Cleveland in over 30 years. With a prime location, the Langston captures the best student-focused amenities, providing easy access to campus, restaurants, shops, and nightlife. The Langston consists of multiple buildings for 1,2,3, and 4 bedroom apartments as well as retail and parking space.

The upscale, contemporary apartments are spacious, with open layouts and amenities such as modern kitchens with stainless steel and black appliances, walk-in closets, and private, attached bathrooms. Additionally, the apartment buildings have built-in study areas, an in-home laundry facility, private conference rooms, and a top-of-the-line fitness and training facility.

Building A is a four-story building with 10 units per floor and 40 total units. Building B is a four-story building with 14 housing units per floor for a total of 56 units. Building C is a five-story building with retail on the first floor and four stories of housing units above that are comprised of 11 units per floor for a total of 44 units. Buildings D, E, F, G, H, and I are four-story buildings with 25 housing units each.

Alpha

Named by the students of University of Alabama, this 698-bed, 266-unit student housing community offers fully furnished one, two, three, and four bedroom apartments. The project scope involved two sites located on the north and south sides of 13th Street East in Tuscaloosa, Alabama. The buildings consist of a combination of 3-story (Type V) and 5 story (Type III) wood framed construction. The northern site includes a 3 level precast concrete parking structure and the southern site includes a single level cast-in-place concrete podium parking structure. The Alpha features a broad array of amenities including a 24-hour fitness center, leasing office, theater and gaming area, computer café, private study lounges, an expansive clubhouse, and garage parking. Outdoor amenities include a grilling area, fire pit, resort-style pool, and sundeck.

Park Hall

Park Hall was the first new residence hall on Ball State University’s campus since 1969.  Initially conceived as part of an area-specific master plan, Park Hall became the cornerstone of the redevelopment of the eastern residential quadrant of campus, which grew to include the renovation of adjacent housing and dining facilities.

The building houses 500 students, with a focus on double occupancy private units clustered around semi-private bathrooms. Amenity spaces include a multi-purpose room, classrooms, music practice rooms, and laundry facilities. Additional spaces including large 2-story student lounges and informal gathering spaces round out the living-learning experience.

As the first project on Ball State’s campus designed to receive LEED certification, a tremendous amount of planning went in to developing sustainable strategies which were not a detriment to the long-term maintenance of the building. Ultimately, the building achieved LEED Silver certification, exceeding the initial goals set for the project.