306 Riverfront

Flaherty & Collins set out to develop a unique housing option across the street from Kokomo Municipal Stadium. The design for the $32-million, mixed-use development of the former Apperson Brothers factory, transforms the building and surrounding property into a 200-luxury apartment community with 5,000 square feet of retail space. The design includes the reuse of the façade of the historic building, which helps preserve the history of the community.

In addition to luxury apartments, the community features 6,800 square feet of resort style amenities, including a Sky Deck with panoramic views of the river and downtown. Interior amenities include a Club Room with kitchen, bar and seating to accommodate large groups, a Fitness Club, a Pet Walk, E-Lounge, and bike storage areas.

“This development will enhance economic growth in the area and will draw new residents to the city,” said Kokomo Mayor Greg Goodnight. “We need diverse, unique housing to retain and attract residents.”

The Olivia on Main

The Olivia on Main Luxury Residence & Shoppes is a five-story, mixed use development that includes 204, 1 and 2 bedroom apartments, 17,000 square feet of retail/restaurant space on the ground floor, 57 covered parking spaces, an indoor amenities center, and an elevated second floor pool and deck with an indoor aqua lounge.

Upon arrival to the amenity center and leasing offices, visitors and residents are welcomed by an open concept with views to multiple engagement spaces. The design team planned the amenity center to allow residents and visitors to choose their level of social interaction within the space. On axis with the entry is a beautiful stone island and hospitality center. Intentionally located as the heart of the space, much like today’s residential kitchens, it serves as an informal gathering space, a hospitality space, and meeting location. From this central location residents and visitors may choose to further explore the space. Upon exploration, they will find a private movie room, fitness center, conference space, business center, gaming lounge, and finally a private library lounge.

The interior design of the apartment and amenity center sought to balance a luxury feel with a budget that was consistent with area development. Throughout the space touches of casual luxury are noted in unique lighting elements, natural stone materials, and a clever mix of metal finishes. The neutral foundation for the palette elevates these features allowing them to make a lasting impact on visitors and residents alike.

The Arbuckle

The Arbuckle mixed-use urban living project was one of the key initiatives in the Town of Brownsburg’s goal to transform the Arbuckle park area of downtown into a vibrant, pedestrian-friendly, economic center with many commercial, retail, and residential options for residents.

Designed to fit sensitively into the fabric of Brownsburg’s historic downtown, the architecture of the Arbuckle is about placemaking and creating resort-style urban living options for Brownsburg. The human-scale façades are carefully detailed with warm tones of high quality brick, cast stone lintels, and traditional cornices.

The retail storefronts work together with the streetscape design to create an upscale, walkable, live-work-play destination in the heart of Brownsburg. The building is designed to completely conceal the ample parking and to create a beautifully landscaped interior courtyard with numerous amenities.

The 200+ residences include studio, one and two bedroom luxury apartments.

The Depot at Nickel Plate

The Depot at Nickel Plate provides an upscale blend of residential and retail space in a pedestrian friendly mixed-use development that helped launch the revitalization of downtown Fishers.

The lower level of the mixed-use development consists of approximately 17,000 square feet of retail, dining, and entertainment space as well as a 430-space cast-in-place parking garage. The Depot at Nickel Plate amenities includes two exterior courtyards, a fitness center, pool, leasing office, and community lounge areas.

Conveniently located just blocks from parks, trails, and Interstate 69, The Depot at Nickel Plate is the prime location for anyone looking to enjoy all that Fishers has to offer. Each apartment is equipped with stainless steel EnergyStar appliances, granite countertops, oversized soaking tubs, energy efficient lighting, and wood style flooring.

River North at Keystone

The River North office building is strategically located on the scenic 25-acre lake of Keystone at the Crossing. The east face of the building embraces the morning sunrise and capitalizes on serene water views. Simple forms frame the glass openings and pay respect to the nearby existing architecture. The multi-tenant building further leverages the site by incorporating small retreat terraces overlooking the lake and centrally positioning the vertical circulation adjacent to the large two-story gathering hub, while enhanced exterior spaces lure tenants to the outdoors to work, relax and play.

Upon entering the 116,836 square foot, 5-story building, visitors are immediately drawn to the pass-through views to the lake. The interior design is intentionally subtle, but sophisticated. This design philosophy encourages the eye to continue outward to reinforce the connection to nature. Biophilic patterns can be found throughout the interior design, which is a unique concept for a multi-tenant development. The views to the water and connection to nature were leveraged, and to further the biophilic story the design team incorporated biomorphic patterns within the interior wood cladding, utilized simple-natural materials, and honed in on the human desire for an identifiable but safe risk situation at the glass railing overlook. The natural beauty of the walnut wood is observed from the main floor on the underside of the stairs and is intended to symbolize the complexity and order found in nature.

The River North office building at its core incorporates a simplistic design approach. However, digging deeper, the design is extremely complex and unique to the market. The design provides a piece of serenity within a continually evolving and very desirable area of Indianapolis. Visitors and tenants enjoy, within walking distance, many of the City’s most highly regarded restaurants and retail shops. This building is part of a holistic redevelopment of Keystone at the Crossing, including a five-story, 198-unit apartment building and parking garage, and a 129-room Hampton Inn & Suites Hotel.

The Commons

Through a long series of meetings and public planning sessions, resulting in the review of over 5000 survey responses, the City and the building owners decided to demolish the original building and rebuild on the same site. Input revealed the following priorities for the new design.

      • Creating a new and improved performance space
      • Expanding and improving the indoor playground
      • Adding more informal and formal public meeting spaces
      • Including more food and restaurant opportunities
      • Maintaining the sculpture, “Chaos 1,” by Jean Tinguely, which was a highlight of the development’s original interior

The new Commons provides public meeting and performance areas, a playground, restaurants, and a commons area in the center.

Early in the design process, prior to demolition, it was determined that the new facility would pay tribute to the original by keeping the steel superstructure of the original building as well as leaving the beloved sculpture, Chaos 1, exactly where it has always stood. Consequently, demolition was very selective.

The newly created main entrance to the building features zigzag windows that are acoustical as well as architectural, framing views down the main street. Escalators and stairs wrap around the Chaos 1 sculpture, in its original location, to create a commons space and draw people to the second floor activities.

A new second floor under the original building’s structure provides space for the multi-purpose performance and activity space. The upper level space is designed for flexibility to accommodate public community events, performances, and private events.

A corner glass pavilion is skewed and sloped, providing views of the corner courthouse tower while creating an intriguing space to house a new indoor playground featuring a custom designed interactive sculpture that serves as a “climber” for children.

Natural daylighting, energy efficient lighting and mechanical system, and a vegetated green roof on the new structure assist with making this a sustainable project.

CSO collaborated with Koetter Kim to complete this project.

Axis

The building provides easy and efficient access to all home, work, and leisure destinations and consists of retail space, a 47,000 square foot grocery store on the first floor, and 325 luxury residential units wrapped around a 435 space parking structure.

CSO’s designers combined functionality with beauty and form through the use of architectural mesh on the exterior of the parking garage. The transparency of the mesh acts as a natural ventilation system, which reduces the need for the need for costly HVAC systems. The use of mesh results in an abundance of natural light and air flow through the garage, permitting car emissions to be dispersed outside and improving the air quality in the space.

Each apartment portrays a modern design and reflects an updated interior that permeates the living space with the ultimate in luxury. Units feature distinctively styled rooms and luxurious accommodations. The one- and two-bedroom units feature granite countertops, roman soaking tubs, and stainless steel appliances. Supported by fabulous amenities and unrivaled community features, Axis includes 37,000 square feet of combined interior and exterior play space, including a Sky Bar with city views, an Aqua Lounge, a heated resort-style pool, 24-hour state-of-the-art fitness center, and a Great Lawn open area with lounge areas, a garden, and a fire pit.

Artistry

The Artistry project revitalizes an area of downtown Indianapolis that had seemingly been forgotten. Phase 1 of the project provides an adaptive reuse solution to the former Bank One Operations Center structure by converting it to a 362,000 square foot mixed-use development, including four stories of apartments and amenity spaces over parking, office, and retail space at grade. This LEED for Homes Silver certified project defines a new gateway into the city and has served as a catalyst for development within the newly defined “Market East Cultural District. Phase 1 is considered to be the main building within a four-building mixed use development. The goals for Phase 1 were to design a building that would:

      • Serve as a gateway and catalyst for the revitalization of the Market East Cultural District.
      • Create a vibrant mixed-use development through the adaptive reuse of the former Bank One Operations Center.
      • Emphasize an urban industrial aesthetic through the physical reuse of the existing building structure.
      • Promote an urban apartment community that is enhanced by its dynamic outdoor living environment.

CSO went on to design Phase 2 of the project, which involved the addition of two buildings, the Mentor and Muse at Artistry, which provide additional living options to fit different types of lifestyles, including 354 square foot eco-suites for those who need minimal space.

Phase I of the project was particularly challenging due to the owner’s intent to build up from an existing structure. The configuration of the existing structure required that designers incorporate a number of potentially awkward column locations. Ultimately, this became a feature of the building design as the column placement dictated a wide array of residential unit variations and influenced the façade. By addressing these challenges with unique design solutions, the owner is able to offer tenants more layout options and the building boasts a more dynamic façade that brings new life to the streetscape. An open third floor pool and recreation deck provides dramatic views of the downtown area for all residents along with two interior courtyards featuring a fountain, vegetable garden, bocce court, and putting green.

Seng-Liang Wang Hall

The 4-story, 147,000 square foot building is designed to house research and laboratory space for Purdue’s School of Electrical and Computer Engineering, as well as 22,000 square feet of commercially-leased retail space and 60,000 square feet of Class A office space. Its beautiful common areas include an open, light-filled 4-story atrium and indoor and outdoor gathering and seating areas.

The building received LEED New Construction Gold certification recognizing Wang Hall’s best-in-class “green” building strategies and practices. The building was completed on a sustainable project site and is located in a community setting within existing residential and commercial infrastructure. In addition, the building and site were designed to minimize the impact of urban heat islands on neighboring developments and habitats. The design is mindful of both water efficiency and energy efficiency, and was designed with low-flow and high-efficiency flush and flow fixtures to reduce potable water use within the building.

The Avenue

The design for the Avenue includes three structures on one site. The main building parallels 10th Street and includes 21,000 square feet of retail space on the first floor.

Apartment amenities and community features include modern apartments fully equipped with black, stainless-steel appliances, walk-in closets and spacious patios and balconies; a fitness center; a saltwater swimming pool with an outdoor kitchen and grill; Internet café, media room, and business center with several study areas.

This 4-story, 76 unit, wood frame apartment building has a concrete and steel podium structure constructed between two buildings. The second building is a 4-story, 48 unit, wood frame apartment building with slab on grade construction. The third building is a 4-story wood frame building consisting of approximately 3,500 square feet of amenity space on the first floor and 6 units (3 flats, 3 townhomes) constructed within the three stories above the amenity space. Additionally, the Avenue has a 3-story, 260 space, on-site parking garage.

Café Patachou

Dedicated to premium local ingredients within proven menu options, Café Patachou is recognized for exceptional casual dining for breakfast and lunch.  The challenge initially was to find design solutions for the new downtown location in Simon Headquarters that did not lose the familiar neighborhood corner “Student Union” character of the beloved 49th Street original café yet speak to the downtown business and visitor patrons.  The new image included a chalkboard wall with changing artist murals instead of the hanging works for sale of 49th street, finished ceilings with upscale lighting vs. exposed structure and minimal lighting, booth seating, large windows on the prominent street corner and separate area for special meetings.  This collaboration continued for the Indianapolis International Airport location in Civic Plaza, a unique venue, still going strong more than 10 years later.  As the locations and operations continued to explore new sites, the brand grew to add the Petite Chou concept, offering full day service including a dinner menu with a unique French Bistro focus in an outdoor mall location.

One of the most unique and fun sites was the new concept for the original 49th street café, which moved to a vacant corner suite and integrated a new Pizza concept evening venue, Napolese.  The two restaurants share the kitchen, negotiating a grade change between the two tenant spaces.  Napolese introduced a wood oven pizza brand with extensive wine and expanded beverage services.  Significant operational efficiency was achieved by the shared kitchen solution.

CSO reviewed and enhanced layouts for the kitchens, storage, and front and back counter spaces, resulting in better workflow, faster delivery of finished dishes, and enhanced dining options.

Locations Include:

      • Café Patachou, River Crossing
      • Café Patachou, 49th St. and Pennsylvania
      • Café Patachou, Simon Headquarters
      • Napolese, 49th St. and Pennsylvania
      • Petite Chou, Clay Terrace
      • On the Fly, Indianapolis Airport

The Langston

The Langston features over 370 apartments in nine buildings and was the largest residential project built in Cleveland in over 30 years. With a prime location, the Langston captures the best student-focused amenities, providing easy access to campus, restaurants, shops, and nightlife. The Langston consists of multiple buildings for 1,2,3, and 4 bedroom apartments as well as retail and parking space.

The upscale, contemporary apartments are spacious, with open layouts and amenities such as modern kitchens with stainless steel and black appliances, walk-in closets, and private, attached bathrooms. Additionally, the apartment buildings have built-in study areas, an in-home laundry facility, private conference rooms, and a top-of-the-line fitness and training facility.

Building A is a four-story building with 10 units per floor and 40 total units. Building B is a four-story building with 14 housing units per floor for a total of 56 units. Building C is a five-story building with retail on the first floor and four stories of housing units above that are comprised of 11 units per floor for a total of 44 units. Buildings D, E, F, G, H, and I are four-story buildings with 25 housing units each.

Alpha

Named by the students of University of Alabama, this 698-bed, 266-unit student housing community offers fully furnished one, two, three, and four bedroom apartments. The project scope involved two sites located on the north and south sides of 13th Street East in Tuscaloosa, Alabama. The buildings consist of a combination of 3-story (Type V) and 5 story (Type III) wood framed construction. The northern site includes a 3 level precast concrete parking structure and the southern site includes a single level cast-in-place concrete podium parking structure. The Alpha features a broad array of amenities including a 24-hour fitness center, leasing office, theater and gaming area, computer café, private study lounges, an expansive clubhouse, and garage parking. Outdoor amenities include a grilling area, fire pit, resort-style pool, and sundeck.

Late Harvest Kitchen

Late Harvest Kitchen combines the best elements of fine dining with the accessibility of a neighborhood restaurant. The restaurant’s design includes re-claimed wood and brick throughout to evoke a feeling of warmth and comfort. The dining room looks outward toward a spacious courtyard which features the most romantic dining space in Indianapolis. It is located in the Keystone at the Crossing area at The Shops at River Crossing. The overall context of Late Harvest Kitchen is that of quality and substance.

Innovation Building 2 in 16 Tech

16 Tech is an innovation district encompassing 50 acres adjacent to downtown Indianapolis and is part of a larger 250-acre technology park designated by the City of Indianapolis. Located near the economic, academic, medical, and research hubs of the city and region, Building 2 in 16 Tech is designed for state-of-the-art connectivity and innovation. In keeping with the vision for the district, the building will accommodate tenants focused on research and innovation, while also providing street-level common areas and retail spaces. The building is located and designed to overlook 16 Tech’s future central green, provide a view of downtown Indianapolis, and offer convenient access to all that the park has to offer.